Тази нощ ще преминем към зимно или астрономическо часово време.

...
Тази нощ ще преминем към зимно или астрономическо часово време.
Коментари Харесай

Тази нощ местим стрелките с час назад

Тази нощ ще преминем към зимно или астрономическо часово време. Връщането на стрелките с час обратно ще стане в 04:00 часа след среднощ локално време на 29 октомври. Това оповестиха от Българския институт по метрология.

Това значи, че тази нищ ще имаме един час повече за сън.

Сутрин ще се развиделява по-рано, вечер залезът също ще е по-рано. Към лятното време ще преминем в последната нощ против неделя през март 2023 година

Промяната на времето е в осъществяване на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 19 януари 2001 година

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 година по искане на Франция. В България тази процедура е въведена през 1979 година С разпореждане от 1997 година лятното часово време влиза в действие от 3.00 ч. сутринта в последната неделя на март.

Идеята за промяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той написа писмо до редактор на вестник “Парижки вестник ” през 1784 година, като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На процедура концепцията е приложена от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април – 1 октомври 1916 година като мярка за икономисване на гориво във военната конюнктура. Англия е втората страна, която първоначално вкарва лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 година Съединени американски щати последва образеца ѝ през 1918 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР