Тази нощ са били най-многобройните протести в Иран от началото

...
Тази нощ са били най-многобройните протести в Иран от началото
Коментари Харесай

Многобройни протести в повече от 30 града в Иран

Тази нощ са били най-многобройните митинги в Иран от началото на всеобщото неодобрение в Иран. В повече от 30 града е имало демонстрации и шествия. Вече шеста седмица митингите против режима на аятоласите не стопират. Повече от 200 души бяха убити, като измежду жертвите има деца на 12 и 13-годишна възраст.
Прочетете още
Вечерните митинги бяха продължение на почналите денем демонстрации. Никой не може да каже какъв брой хора са взели участие, какъв брой са задържани и има ли арестувани.

Напрежението беше предшествано от опита на управляващите да спрат това шествие. То беше във връзка 40 дни от гибелта на 22-годишната Махса Амини. Десетки хиляди се събраха на гроба й, скандирайки " гибел на диктатора " - нещо немислимо напълно до неотдавна в Иран. Полицията беше заградила пътищата. Пуснаха и подправено известие сякаш от фамилията на Амини да не се върви на гробищата. Но хората оставиха колите си и вървяха пешком. А краят на колоната безусловно се се виждаше.

Смъртта на младата жена в ареста на нравствената полиция е единствено мотив за митингите. Причините са по-дълбоки, споделят анализатори на публичните настроения в Иран. Младите в страната не се интересуват от консервативния прочит на исляма, налаган от аятоласите. Няколко студентки не отидоха на лекции в Техеран през вчерашния ден. А се събраха на протест със викания " Аз съм свободна жена " и обиди към режима, заяви Нова тв.

Не единствено дамите стачкуват. В Технологичния университет в Техеран студентите блокираха фоайето, седнаха на земята и започнаха да пеят ария, станала известна около митингите. Текстът е " за нашите сестри " и за " промени в главата, която гние ".

Властите в Иран не могат да намерят метод да успокоят пристрастеностите. Те употребяват принуждение против недоволните, арестуват стотици и не разрешават митингите. Същевременно приканват за успокоение и дават обещание промени и недоволните да бъдат чути. Засега нищо от това не работи. От години в Иран не е имало митинги, които да не престават месец и половина. Засега не няма индикации и за спад на напрежението.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР