Тази нощ преместихме стрелките с час напред и преминахме към

...
Тази нощ преместихме стрелките с час напред и преминахме към
Коментари Харесай

Преминахме към лятно часово време

Тази нощ преместихме стрелките с час напред и преминахме към лятно часово време. От през днешния ден денят стартира на нараства.

Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване, посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея формалното време се измества нормално с един час по-напред от астрономическото време, като остава по този начин за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение.

Идеята за лятно часово време за пръв път се вкарва на процедура от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април - 1 октомври 1916 година Скоро по-късно Англия последват образеца, като първоначално вкарва лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 година, написа БГНЕС.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Няколко европейски страни към този момент са се отказали от промяната на времето.

Исландия да вземем за пример за последно мести стрелките на часовника през 1968 година. За страните в арктическите райони промяната на времето в действителност няма необикновен смисъл, защото в пика на лятото и зимата мъчно може да се приказва за денонощно. Беларус също не сменя времето от 2011 година, а Русия - от 2014 година.

В Съединени американски щати следват свои лични правила. Лятното часово време там към този момент стартира, стрелките на часовника бяха преместени още на 14-и март. Така ще остане до седми ноември, т.е. лятното време ще завърши седмица по-късно от това в Европа.

Преминаването от зимно към лятно часово време лишава един час от съня ни. То се отразява освен на часовниците ни, само че и на нашия всекидневен темп и на здравето. След промяната от зимно към лятно часове време заран ще е мрачно по-дълго, а вечер ще е ярко до по-късно. При тези условия някои хора, изключително децата и по-възрастните, постоянно се оплакват от бодърствуване и загуба на вкус. Но има ли в действителност сходна връзка, пита в. " Франкфуртер Рундшау "? Проучване на института " Форса " демонстрира, че 24 % от над 1000 интервюирани са имали здравословни проблеми поради промяната на времето.

Най-често съобщаваните признаци са отмалялост и безсилие (85 процента). Това е последвано от проблеми със заспиването (70 на сто) и затруднена централизация (48 процента). Дванайсет на 100 от тези, които са имали здравословни проблеми поради промяната на времето, декларират, че са изпадали в депресивни положения.

Едно от обясненията за тези резултати е в измененията в светлината. Хормонът на съня мелатонин играе доста значима роля, а неговото произвеждане се предизвиква от тъмнината. Ако вечер се стъмва по-късно, и равнището на мелатонин в кръвта се покачва по-късно. По същите аргументи за доста хора е по-трудно да се разсънят заран, когато по-дълго е мрачно.

Но какъв брой време е належащо на тялото, с цел да свикне със промяната на времето и променената светлина? Това е друго при всеки. Обикновено лишава ден-два. Но изключително при децата, юношите, по-възрастните и хората, страдащи от проблеми със съня - това може да отнеме до една седмица, написа " Шпигел ". Регулираният темп на съня е изключително значим за тези хора. Поради промяната на времето обаче те няма по какъв начин прецизно да се придържат към часовете за заспиване и пробуждане.

Експертите поучават хората с сходни проблеми да прекарват повече време на пресен въздух, който форсира обмяната на веществата и може да помогне за по-лесното заспиване. Също по този начин е допустимо няколко дни по-рано да стартира подготовка за промяната на времето: да вземем за пример адаптирането посредством ставане с 10-15 минути по-рано в продължение на няколко сутрини преди стрелките на часовника да бъдат преместени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР