Тази нощ кюрдските сили пешмерга са започнали настъпление към Киркук,

...
Тази нощ кюрдските сили пешмерга са започнали настъпление към Киркук,
Коментари Харесай

Кюрдите настъпват към Киркук, връщат си контрола над превзети по-рано населени места

Тази нощ кюрдските сили пешмерга са почнали нахлуване към Киркук, предава kurdistan.ru. Градът беше високомерен на 16 октомври от шиитските формирования на " Хашд аш-Шааби ".

В отговор на това в Киркук и Ханакин стартира въстание против силите на " Хашд аш-Шааби ".

Съобщава се, че президентът на Кюрдистан е отправил ултиматум към международните водачи, които се дистанцираха от нападението против Иракски Кюрдистан от страна на Иран.

Именно Иран се счита за разработчик и бенефициент на завладяването на кюрдски територии от Ирак, случило се през последните три дни. Ирански и подкрепяни от Иран иракски сили са провели настъплението против Киркук и други противоречиви кюрдски територии, следени от силите пешмерга. Важна роля в реализиране на иранския проект изиграва измяната от страна на клана Талабани, които са водачи на една от фракциите на “Патриотичния съюз на Кюрдистан ” (ПСК).

В разследване на подхванатото нахлуване, силите пешмерга са успяли да изтласкат ирано-иракските формирования от райните Синджар и Джалавла.
Шиитите от “Хашд аш-Шааби ” са отстъпили, опасявайки се от офанзива на кюрдските сили, почнала по-рано тази нощ по всички фронтове.

Езидският град Синджар беше високомерен от поддържаните от Иран и Ирак шиитски формирования на 17 октомври. Това се е случило след сделки сред езидските членове на " Хашд аш-Шааби " и езидските отряди пешмерга, командвани от Хейдар Шешу.

По-късно се появиха известия, че самолети на към момента неназована страна-съюзник на Иракски Кюрдистан са бомбардирали позиции на шиитските формирования, завзели кюрдски територии в Ирак през последните три дни.

Бомбардировката е по бази на " Хашд аш-Шааби " на всички окупирани от тях територии, включително в Киркук и Ханакин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР