Тази нощ беше запален кранът, който трябваше да демонтира паметника

...
Тази нощ беше запален кранът, който трябваше да демонтира паметника
Коментари Харесай

Премахването на паметника пред НДК се отлага със седмица, след като беше запален кранът

Тази нощ беше разпален кранът, който трябваше да демонтира паметника " 1300 години България ".

Пожарът е бил изгасен бързо след подаден сигнал към три през нощта, само че е съумял да повреди крана изцяло. Според хора от компанията, която е наета да отстрани монумента, разпален е бил командният блок на машината, вътре е имало към звук хидравлично масло, което е елементарно запалимо и по тази причина има повече вреди.

Това ще отсрочи работата по премахването му минимум със седмица. Това описаха за " Дневник " на място инж. Иван Стойков от фирмата-изпълнител " Софинвест " в неделя преди обяд.

© Анелия Николова

В момента регионът към паметника е отцепен, по пътеката има разлято хидравлично масло.

Между 3.00 и 3.30 ч. е получен сигналът за палеж на крана, оповестяват от Министерство на вътрешните работи за организация " Фокус ". Екип на пожарната е дошъл минути по-късно и е съумял да овладее пламъците, само че кранът е бил развален изцяло. Извършителите не са хванати.

При огледа е открито, че е счупено стъклото на кабината на крана. Работи се по изясняване на събитията към палежа и разкриването на причинителите. На мястото има доста камери, записът е конфискуван от следствието и евентуално ще покаже моментът на запалването.

На мястото е имало нощна защита, само че тя не е съумяла да види или хване нарушителите. Кабинката им е зад крана, а оградата елементарно може да се прескочи без те да виждат, изясни Стойков.


© Анелия Николова

Районът към паметника в неделя беше отцепен

По думите му кранът коства към 1 млн. лева, същият е бил употребен в Хитрино за повдигане на цистерните. В момента не може да се движи на личен ход. Фирмата чака застрахователите да оценят вредите и по-късно следва да се вземе и закара нов кран.

Според човек от защитата, коментирал пред БиТиВи евентуално става дума за коктейл " Молотов ", хвърлен през оградата, по тази причина не е забелязан никой. " Постоянно има нападения - блъскат по оградите, заплашват, събарят, хвърлят камъни. За мен това не са инцидентни хора, а най-вероятно са платени и поръчани.` " разяснява още той.

Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника " 1300 години България " пред НДК е от преди три години (2014 г.), само че неколкократно беше обжалвано пред съда от неговия създател. След дългогодишни разногласия към останките пред НДК преди дни Столичната община стартира премахването му. Плановете на общината са на мястото му да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, само че до оповестяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство.

Срещу събарянето на паметника се оповестиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите, БСП-София и десетки жители. През юни и в деня на демонтажа се състоя и митинг в отбрана на монумента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР