“Тази неизвестност, в която живеем близо два месеца, буквално ни

...
“Тази неизвестност, в която живеем близо два месеца, буквално ни
Коментари Харесай

50 дни след пламъците: Разпознати са едва двама от седемте български шофьори на гръцкия ферибот

“Тази неопределеност, в която живеем близо два месеца, безусловно ни убива. Отникъде не идва информация дали са разпознати откритите тела на изгорелия ферибот. Поне да ни ги дадат, с цел да си ги погребем и да се свърши с тази агония”, показа Нели Маркова - брачна половинка на Васил Марков, който е един от умрелите наши водачи на ферибота “Юрофери Олимпия”.
Плавателният съд пламна в ранните часове на 18 февруари покрай остров Корфу. Пожарът бързо се популяризира и стартира евакуация на пасажерите. На борда имаше 290 души, от тях 127 българи, които пътуваха от Игуменица към Бриндизи с ферибота “Грималди груп”.
На кораба е имало 153 камиона и 32 автомобила. Част от тировете бяха български. Спасени бяха 279 души, а 11 останаха в неопределеност. От тях 7 са българските водачи Димитър Бояджиев от София, Васил Асенов от Разлог, Димитър Грънчаров от Хаджидимово, Георги Махлелиев от Сандански, Рангел Дърмонски от Пловдив, Христин Тишевишки от Кнежа и Васил Марков от София.
След траяла дни наред избавителна интервенция и пренасяне на ферибота от Корфу на пристанището Астакос в последна сметка бяха открити овъглените остатъци на останалите изчезнали водачи.
Всички - обгорели до неразбираемост.
Според информацията от гръцките управляващи те са били на шофьорските места в камионите си.
Докато продължаваше тежката интервенция по обхождане на ферибота, на място бяха и роднините на нашите водачи. За да се разпознават телата, се наложи взимане на ДНК проби. Първи станаха подготвени резултатите на откритите още първоначално Рангел Дърмонски и Христин Тишевишки. В края на март те бяха превозени и заровени в родните им места - Момино село и Кнежа.
Италианската компания корабособственик “Грималди” е провела и поела разноските по превозване на телата и погребенията.
За останалите петима българи още няма резултати от ДНК експертизите и идентификацията им не е направена. Гръцките управляващи увериха, че това ще стане за седмица до 10 дни.
"Нямаме информация за какво се бавят резултатите. Казаха, че телата били доста обгорели, ставало мъчно и поради това щели да взимат повторни проби от зъбите, само че дали е по този начин, никой не ни оповестява. И този призрачен сън продължава толкоз дълго време! Казват ни да чакаме, само че към този момент не устояваме! Не усещаме поддръжка от страната ", споделя през сълзи Нели Маркова пред "24 часа ".
Жената добавя, че даже и да докарат останките на брачна половинка, тя няма да е сигурна, че е той. Синът им пък продължавал да се надява, че татко му е жив и ще се върне, а откритите тела са на други хора. Васил нямал застраховка от компанията, към която е работил, по тази причина и жена му и синът му не разчитат на някакво обезщетение оттова.
Искаме единствено да си го приберем, нямам сили да се боря с компанията му, обезверена е дамата. Васил е работил като интернационален водач от към 10 година Две години е бил с жена си в Испания, след това се върнали в София.
Всяка седмица е пътувал с съдбовния ферибот. Тръгнал на последния си курс в четвъртък вечерта. Няколко дни по-рано обмисляли с него да тръгне и Нели.
"Винаги сме дружно и той все настояваше да попътувам с него. Аз обаче не мога да плавам и се опасявах от пътуването с ферибота, а той ме успокояваше, че даже няма да усетя, че корабът плава във вода. Така и не потеглих. Може би, в случай че го бях направила, щяхме да се спасим, само че пък можеше и двамата да загинем... ", плаче брачната половинка.
Мъжът се обадил, с цел да каже, че зарежда гориво и потегля. Тя го посъветвала да остави за другия ден качването на ферибота, с цел да не пътува през нощта.
Васил обаче бил обезпокоен, че ще се забави, и тръгнал. За последно се чули предходната вечер към 22 ч, когато споделил, че е купил билет за ферибота. Уговорили се, когато дойде на идващия ден, да се чуят още веднъж.
Това беше последният ни диалог. Имам възприятие, че нещо се потулва към тази покруса, по тази причина стават постепенно нещата. Как всички изгорели ги откриха седнали зад кормилото, а да вземем за пример нито един лежащ? И все на трето равнище ги откриха, пита се Нели.
Съмнения има и у дъщерята на Димитър Бояджиев - Янита.
Нямаме никакви новини, чакаме. Толкова време да не излезе тази ДНК експертиза! Не се знае дали пък изгорелите тела не са на емигранти, да няма съвпадане и по тази причина да се бавят резултатите? Всичко към този момент позволяваме, споделя Янита.
Наказателното произвеждане за нещастието се води от гръцките управляващи. Роднини на нашите водачи са наели български или гръцки юристи, с цел да са в течение на следствието.
“Прави се ДНК експертиза на голям брой открити остатъци от хора. В момента юристи от Гърция са организирали самостоятелни специалисти, които организират редом следствие, вършат нов обособен оглед на кораба за разкриване на още остатъци и вероятно аргументите за пожара”, изясни юрист Васил Крумов, който съставлява част от роднините на нашите водачи.
Той счита, че забавянето на експертизата, която е значима, с цел да получат околните телата и да ги погребат, не е извънредно. Разбрал е, че в региона има единствено една лаборатория за ДНК разбори и тя евентуално е претрупана.
Според юрист Крумов обаче билетът за ферибота е застраховка, тъй че наследниците могат да претендират за компенсации.
“От Консулския отдел на нашето посолство в Гърция демонстрират интензивност, само че евентуално може и да са по-настоятелни към гръцките управляващи. Те пък в първите дни действаха доста експедитивно, след това сякаш забавиха темпа на издирването”, счита юристът.
Не разполагат с никаква информация и роднините на Димитър Грънчаров.
Нищо не знаем. Никой не ни осведоми какво се случва. Къде е нашата страна? Питаме във външното министерство и оттова ни споделят, че в случай че има някакво развиване, ще ни уведомят по формален път. Нямате визия в подобен призрачен сън живеем роднините на водачите към този момент близо два месеца, потресена е и Катя Милушева - сестра на Димитър Грънчаров.
Разследването на гръцките управляващи за аргументите за пожара продължава и евентуално ще трае дълго, тъй като случаят е тежък, нужни са десетки експертизи, огледи, разпити, анализиране на документите и събиране на голям брой други материални доказателства.
Появиха се информации, че евентуално огънят е тръгнал от трета палуба, а от гаражите на първо и второ равнище са извадени здрави коли. Версиите са от възпламенена газова бутилка в тир, друга човешка немарливост до техническа нередовност.
Очаква се всички компании, които са претърпели загуби на транспортни средства и стока, да водят каузи за компенсации от застрахователя. Същото евентуално ще създадат и роднините на починалите пасажери.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР