Тази неделя е 8 март - колкото спорен международен празник,

...
Тази неделя е 8 март - колкото спорен международен празник,
Коментари Харесай

Вторият пол, Симон дьо Бовоар, Плодът на познанието, Естрет Херитсен и три книги за уикенда

Тази неделя е 8 март - колкото противоречив интернационален празник, толкоз и нужен ден, в който да отбележим към момента изчезналото обществено, икономическо и правово тъждество сред половете в огромна част от света.

По този мотив селекцията ни от три книги е от три значими за актуалната жена авторки.

" Вторият пол "

Книгата на Симон дьо Бовоар излиза през 1949 година и продължава да е една от значимите книги за феминисткото придвижване в света.

В светлината на психоанализата и биологията, авторката изследва женската орис от Древността до през днешния ден. В нея тя намерено се афишира за аборта и срещу брака, като по този метод съумява да скандализира надълбоко патриархалния свят, в който живее. Преводът е на Евгения Грекова.

Изд. Colibri, 40 лева

" Плодът на познанието "

Отзивите за комикса на Лив Стрьомквист са възторжени, книгата е преведена на над 12 езика и към този момент е бестселър. Тематиката й? Женското тяло и неговите неизчерпаеми секрети, показани с научни обстоятелства, само че по извънредно занимателен метод.

В обяснението на това за какво женският сексуален орган е обгърнат в легенди и е източник на непрекъснато любознание се включват Фройд, Спящата хубавица, Сартр, няколко поп групи, интернет форумите и още доста герои.

Изд. " Жанет 45 ", 25 лева

" Жажда "

Скромната ни осмомартенска селекция приключва с книга на още една европейка - Естер Херитсен. Тематиката й също е женска - комплицираните връзки сред майка и щерка.

Действието в романа е разказано благодарение на разговорите, темпото е относително бързо, без обаче историята да затъва в мелодраматичност. Авторката е едно от обещаващите имена на актуалната литература на Нидерландия.

Изд. ICU, 14.90 лева /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР