Тази неделя, 17 април, ще настъпи специален ден за всички

...
Тази неделя, 17 април, ще настъпи специален ден за всички
Коментари Харесай

В неделя е Цветница

Тази неделя, 17 април, ще настъпи специфичен ден за всички православни християни-Цветница.

Tози празник постоянно се чества със специфична боязън и топлота. Според библейските описания на този ден Исус влиза в Ерусалим яздейки магаре и жителите на града радостно го посрещат като собствен избавител и новия цар, размахват палмови клончета и радотсно провъзгласят " Осанна на Давидовия Син! Блажен оня, който идва в Божието име! " " Осанна " е поздравителен зов, който значи както привет, по този начин и молба за помощ, къса молитва, която звучи като " Спаси ни, Господи ".

Палмите са южно растение, недостъпно за нашия регион, заради което обичайно клонките на палмовите дървета се заменят с клонките на върбата. Те символизират силата на живота, успеха си над силите на гибелта.

Същността на Цветница

Цветница се чества всяка година седмица преди Великден. На този ден е всекидневно се поздравяваме,  посещаваме посетители и вързваме клончета на върба във вечета. Празникът има освен богата история и доста обичаи и ритуали, само че и забрани за осъществяване на избрани дейности. Ето за какво сме подготвили за вас някои значими моменти от православните обичаи, церемонии на Цветница и най-важното, за дейностите, които са безусловно неразрешени да се вършат на този ярък ден.

ТРАДИЦИИ И ЗАБРАНИ ЗА ЦВЕТНИЦА

В неделята на Цветница, клонките върба се освещават в църквата по време на празничната литургия. По традиция върбата би трябвало да се отреже в деня преди зран Слънце. Осветената върба се носи в къщата и се разполага покрай икона.

Клонките остават в къщата през цялата година, защитавайки фамилията от несгоди. Хората имат вяра, че осветената върба има чудодейна целебна мощ, способна да избави хора и животни от заболяване, увреждане, както и жилищата от пожари и наводнения.

Също по този начин се приема, откакто се връщат от църковната работа би трябвало леко да се сурвакат взаимно с върбови клони и да се назовават за здраве.

Според обичая на Цветница можете да ядете риба, да се насладите на храна с растително масло, да пиете алено вино. Забраната продължава да се ползва за месо и млечни артикули.

Всякаква работа на този ден е неразрешена. Цветница е огромен набожен празник, тъй че работата е неразрешена. Прекратяват се всевъзможни домашен действия от дамите, единствено могат да готвят.

На Цветница  не се прави ръкоделие: шиене, плетене,  бродиране. Също по този начин би трябвало да се въздържате от разчистване на къщата и миене. И, несъмнено, не би трябвало да работите в градината. И до ден сегашен на всички дами се предлага да заобикалят да си решат косите, с цел да не си навлекат неприятности.

Струва си да напомним, че бурните тържества по Цветница не са желателни, защото към момента се пости, тъй че е по-добре да прекарате деня със фамилията си, в молитва, в съзерцаване на положителното, смисъла на живота. Също и в този ден би трябвало да се подготвите за най-важните дни за християните - Страстната седмица, която ще приключи с най-радостния празник - Светото Възкресение на Христос.

На върбовите клони се приписват и лечебни свойства. Смята се, че в случай че поставите клонки на леглото да главата, те ще спасят човек, изключително деца, от болести през цялата година.

 

За жената
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР