Тази наредба винаги е срещала нашия отпор и всеки път,

...
Тази наредба винаги е срещала нашия отпор и всеки път,
Коментари Харесай

Адвокат Бораджиев за къмпирането у нас: Добрите управници регулират, а слабите забраняват

Тази разпоредба постоянно е срещала нашия отпор и всякога, когато някой се е опитвал да я прокара тихомълком, ние сме излизали на митинг. Тя е мъртво родена в концепцията си още. Първо се намира в един много противоречив Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, което отново се бие с главното предписание, че не могат да се ползват разнообразни закони на територията на страната. Това е един доста противен лобистки закон, който просто развързва ръцете на всички по Черноморието да вършат каквото си желаят. Тази съответно разпоредба по доста обикновен и очеваден метод не разрешава къмпирането. Това сподели в предаването  " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "   Дончо Бораджиев, съавтор на Националната тактика за къмпиране, който остро подлага на критика и дефинира наредбите до момента, че са в ущърб на български туризъм.

" Кметът на Царево по тази причина толкоз доста упорства за тази разпоредба. И тази възбрана се показва по един много-много обикновен метод: “Забранява се къмпирането отвън отредените места ". Кой би трябвало да отреди местата за къмпиране - общините. Община Царево беше въвела този текст в лична разпоредба, която два пъти съм събарял в съда, само че в този текст, когато го разгласи Община Царево, ние пуснахме писма и казахме - желаеме да къмпираме на територията на вашата община, посочете ни отредените места. И отговорът беше “На територията на Община Царево няма места за свободно къмпиране ", т.е. тази разпоредба не е разпоредба, която контролира къмпирането, тя е една възбрана за къмпиране. И тъкмо поради това и хора като Георги Лапчев и всички, които желаят и имат интерес да застрояват по Черноморието толкоз доста приказват за нея и я оправдават с желанието им да има регулация. Но в действителност, те единствено не разрешават ", ба безапелационен юристът.

Запитан по какво тъкмо се отличава тази Национална тактика за къмпиране от до момента правените наредби, Дончо Бораджиев уточни, че тактиката стартира с думите " България си има свои неповторими обичаи в къмпирането и тя заслужава своите неповторими правила ". По думите му се натъртва на един доста сериозен факт, че положителните управници контролират, а слабите не разрешават. През 2018 година в Германия от къмпинг туризъм са регистрирани 15 милиарда евро оборот. Новите кемпери и каравани, продадени в Германия за този интервал са 280 и няколко хиляди. Отдавна това е извънредно разпознат туризъм, като хората от дълго време са осъзнали, че той е туризъм без диря, той пази природата им. И доста са забавни съпоставките с страните по какъв начин разсъждават, където има забрани, където има независимост за къмпиране. Навсякъде се толерира къмпирането под една или друга форма, даже и там, където официално е неразрешено, на всички места хората къмпират, а възбраната се употребява единствено от контролните органи, в случай че някой е прекалил или нарушил общоприетите правила “, изясни юристът.

" В Наредбата с изключение на, че слагаме минимална, само че нужна регулация на свободното къмпиране, която е в духа на общоприетите правила, неписаните правила, се опитваме да дадем тенденция за законодателни промени, които да улеснят регистрацията на къмпинги и къмпинг точки. За да притеглим богатите туристи, които са със скъпите кемпери, ние би трябвало да имаме къмпинг инфраструктура. Тази инфраструктура е нещо, което стартира още в самия къмпинг да има няколко по-специфични устроени пространства и по пътищата в цялата страна би трябвало да има кемп- стопове, кемп-сервизи. Това би довело туристи, които другояче няма да дойдат ", разясни специалистът. 

Той посочи, че къмпирането е обособен бранш от туризма, а свободното къмпиране заема не повече от 20% от нашата тактика. " Ние сме обърнали доста съществено внимание на бизнес гледната точка и на улеснението на къмпингите ", добави Бораджиев.

" В България има решение на Върховния административен съд, който споделя, че " Къмпирането е част от свободното напредване на жителите на територията на страната, обезпечено от Конституцията ", уточни гостът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР