Тази награда е много труд, много работа, безсънни нощи. Това

...
Тази награда е много труд, много работа, безсънни нощи. Това
Коментари Харесай

Основният проблем на медицината в България е заплащането, смятат Златни Хипократи

Тази премия е доста труд, доста работа, безсънни нощи. Това споделиха пред Bulgaria ON AIR Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад, носителките на „ Златен Хипократ “ във випуск 2022 на МУ-София. „ Вече съм не запомнила всички компликации, припомням си единствено удоволствието след последните изпити “, добави Айлин Фейзулова.

На въпрос дали ще продължи да се развива в България, Айлин Фейзулова съобщи изрично, че ще остане в страната ни. „ Това ми е фантазия, макар многото извършени стажове в чужбина. Надявам се да специализирам в Института по ендокринология, който е един голям теоретичен център, тъй като считам, че и научното развиване е доста значимо. Уважавам избора на всеки. В България има както плюсове, по този начин и минуси, само че дръзвам да кажа, че към мен всички сътрудници ще останат в България и всеки малко или доста откри своето бъдещо място “, сподели тя.

Жана Саад показа, че към момента не е решила дали ще остане в България, защото нейното семейство живее в друга страна. „ Имам няколко хрумвания, само че взех решение първо да взема малко отмора и тогава да реша какво ще върша “, сподели тя. По думите й множеството от задграничните студенти ще се върнат в техните страни.

Анкета измежду завършващите студенти в МУ-София демонстрира, че педиатрията е най-желаната компетентност. Според Айлин Фейзулова това е по този начин, тъй като работата с деца е най-трудното, само че и най-хубавото нещо в медицината. „ Много сътрудници желаят да се занимават с педиатрия, тъй като в края на работния ден ще изпитват голямо задоволство. Редно да споменем всички наши преподаватели, които са невероятни и държат да сме готови освен за пациентите деца, само че и за нашите лични деца, тъй като доста наши близки ще се обръщат към нас.

Не на последно място желая да споделя, че в този момент събираме пари за щедрост от целия ни курс за закупуване на автоматизиран дефибрилатор за педиатричната болница в София “, сподели тя.

На въпрос за какво обаче работата в Спешна помощ не е мечтана, Жана Саад разяснява, че това е компетентност, при която има доста стрес.

„ Там натоварването е голямо душевен и физически, работата е денонощна. Трябва да си доста предан и да си подготвен да посрещаш неприятното на човешките ориси. Всеки малко или доста минава през незабавното по време на своето образование “, добави колежката й.

И доктор Фейзулова, и доктор Саад споделиха, че главният проблем на медицината в България е заплащането.

„ Това е една от аргументите тези сътрудници, които желаят да отидат в чужбина за специализация, да го създадат. Смятат, че трудът е по-високо заплатен. В днешните времена, в които живеем, това не е дребен въпрос, колкото и човек да не е веществен. Ако се обърне повече внимание на младите експерти, това би било доста добре “, сподели Айлин Фейзулова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР