Тази мъничка държава в Средиземно море (Намира се на 185-о

...
Тази мъничка държава в Средиземно море (Намира се на 185-о
Коментари Харесай

21 прелюбопитни факта за красивата Малта

Тази мъничка страна в Средиземно море (Намира се на 185-о място от общо 194-те страни в света) сплотява 7 острова, 5 от които са необитаеми. Животът тече в островите Малта и Гозо. Красива е, друга и има доста какво да покаже. Споделяме Ви 21 забавни обстоятелството за това богатство в рамките на Европа:
1. Името на страната от гръцки се превежда като " мед ". Тук живее ендемичен тип пчели, а островът е прочут и с неповторимия си мед.
2. " Гар-Далам " - " пещерата на мрака " е най-старата обитаема пещера на Малта. Тук са живели хора преди към 7400 години. Животинските кости, открити тук, пък датират от преди 180 000 години.
3. Арабите управлявали Малта към 2 века. Влиянието от тяхното владичество може да се наблюдава в езика им, в който има присъщи арабски детайли. През 1249 година императорът на Свещената Римка империя Фридрих II издава декрет за изпъждане на мюсюлманите, в случай че те не одобряват християнството. Малта е била част от Римската империя в продължение на 72 години.

4. На острова има 7 мегалитни светилища. Всички те са предпазени от ЮНЕСКО. Списъкът със предпазени монументи включва и цитаделата на Малтийския медал. Страната е преди всичко по брой исторически монументи на квадратен километър. Някои от античните храмове на острова са по-стари от египетските пирамиди.
5. По време на Втората международна война Малта била наричана " Медицинската сестра на Средиземноморието ", тъй като тук транспортирали ранените бойци.
 Малта вкарва условие за негативен PCR тест за идващите от България Малта вкарва условие за негативен PCR тест за идващите от България
От събота, 24-ти октомври, идващите от България в Малта лица ще би трябвало да показват негативен резултат от PCR тест, изработен до...
6. В страната има единствено 14 публични празника. Най-почитан е Денят на успеха, който се отбелязва на 8 септември. На тази дата се означават няколко събития - раждането на Богородица, краят на Голямата блокада от 1565 година и денят на флота.
7. Малта е една от най-малките и гъстонаселени страни в света. Валета пък е най-малката столица в Европа и първият издигнат по проект град, чиито стени са издигнати за 15 години. Ла Валета, както е цялостното ѝ име, е един от дребното добре непокътнати градове-крепости. Населението ѝ не надвишава 10 000 души.

8. Тук са снимани холивудските филми " Гладиатор ", " Троя ", " Астерикс и Обеликс ", " Граф Монте Кристо ", както и някои серии от " Игри на тронове " и " някои от филмите за Джеймс Бонд. От 1964 година насам тук са снимани над 300 кино лентата. След фотосите на мюзикъла за Попай моряка през 1980 година мястото на сцените остава кино град, трансфорат е тематичен парк с името " Селото на Попай ".
9. В страната няма налог върху имуществото, както в Дубай, Бахрейн и Израел.
 Любопитно за някои дребни страни в света Любопитно за някои дребни страни в света
Площта на най-големия московски парк „ Соколники “ е малко над пет квадратни километра. Вярно е, че това има с какво да се ср...
10. В островната страна има 365 църкви - по 1 за всеки ден от годината. В страната също по този начин са неразрешени абортите, а разводи въобще няма. Тази дума просто отсъства от законите на страната. Освен това в Малта няма бездомни хора.
11. На Малта няма гори, реки и езера. Няма нито един естествен източник на прясна вода. Типичният пейзаж е рид, не по-висок от 300 метра. Повечето здания в страната са издигнати от пясъчник, от който имат присъщ жълт цвят и се сливат с естествения пейзаж.
12. В Малта се намира един от най-старите университети в света. През 1592 година на него е подложен известният малтийски кръст. Това е и единственият университет в страната.

13. Малтийският кръст е въведен от рицарите на ордена на Свети Йоан през 1530 година. Тогава испанският крал Карл V подарил Малта на духовно-рицарския медал на йоанитите, наименуван Малтийски медал. Рицарите управлявали острова 268 години преди идването на Наполеон.
 Почина Великият магистър на хоспиталиерния малтийски медал Почина Великият магистър на хоспиталиерния малтийски медал
Негово Височество фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето – Велик магистър на Суверенния боен хоспиталиерен медал на Св....
14. Има догадка, че Малтийският архипелаг е останка от Атлантида.
15. Малтийският език не наподобява на нито един европейски език, той се отнася към групата на семитските езици, които се приказват в Близкия Изток и в Северна и Източна Африка. Вторият формален език на Малта е британският, а доста малтийци приказват свободно и италиански. В страната има към 50 езикови школи, които преподават британски език и всичките имат държавен лиценз.
16. Тази страна е една от най-безопасните в Европа. Има спокойна и красива атмосфера и приветливи локални поданици.
17. 1/4 от жителите на Гозо в никакъв случай не са излизали отвън рамките на своя остров, тъй като са огромни патриоти.

 8 любопитни обстоятелството за Голямата стъпка 8 любопитни обстоятелството за Голямата стъпка
То е най-мистериозното и непознато създание в криптозоологията. Търсенете му продължава десетки годии и до момента не е дало някакви значит...
18. Повечето хранителни артикули в Малта се внасят, поради което цените им са по-високи от междинните в Европа. Особено скъпи са зеленчуците и месото. Цените на сиренето и виното са съответни.
19. Прекрасната 28-метрова скална арка на остров Гозо, известна като " Лазурния прозорец ", се срути на 8 март 2017 година Причината е естествената разяждане. Скалата беше обект на ЮНЕСКО и бе известна туристическа дестинация.
20. В малтийските църкви нормално има няколко часовника, окачени на стените, някои демонстрират вярното време, а други - неверно, с цел да объркат дявола.
21. В Малта са едни от най-тесните улици в света. Те се строят по този начин, че сенките от къщите да ги покриват изцяло.
По материали на vokrugsveta.ua, travelq.ru и стофактов.рф.

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР