Тази Коледа със сигурност ще бъде скъпа за американския технологичен

...
Тази Коледа със сигурност ще бъде скъпа за американския технологичен
Коментари Харесай

Meta е изправена пред рекордни глоби от ЕС

Тази Коледа сигурно ще бъде скъпа за американския софтуерен колос Meta. Компанията наподобява скоро ще бъде изправена пред голяма регулаторна сметка за трите си обществени мрежи - Facebook, WhatsApp и Instagram.

Очаква се европейският регулаторен орган за отбрана на персоналните данни да издаде решения, ориентирани към трите платформи. След което водещият регулатор на Meta в Ирландия ще издаде дефинитивно решение в границите на един месец.

Подробностите и възможната стойност на паричната глоба ще останат в загадка до тогава, само че тройката санкции може да доближи над 2 милиарда евро, сочат финансовите доклади на Meta - поставяйки нов връх за най-високите санкции по силата на страховития " Общ правилник за отбрана на данните " (GDPR) на Европейския съюз, получени от една компания едновременно.

Според докладите в Ирландия Meta е заделила 3 милиарда евро за санкции от Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни през 2022 година и 2023 година Платформата ѝ Instagram към този момент получи санкция от 405 млн. евро през септември за нарушение на неприкосновеността на персоналния живот на децата, а Фейсбук до момента е натрупал 282 млн. евро под формата на наказания за нарушение на сигурността на данните, както и 60 млн. евро от французите. Това значи, че компанията е заделила над 2 милиарда евро за регулаторни дейности.

Това е забележителен удар за Meta, която предишния месец разгласи, че редуцира 11 000 чиновници в международен мащаб на фона на по-ниските продажби и огромните разноски, свързани с преориентирането на компанията към " метапространството ".

Освен че ще обиден джоба на Meta, трите санкции, които се чакат в границите на няколко седмици, могат да подкопаят и по-широкия ѝ бизнес модел. Решенията произтичат от тъжби, подадени от австрийския деятел Макс Шремс, в които компанията се упреква, че не е имала уместно правно съображение да обработва данните на милиони европейци. Ако окончателните решения отхвърлят аргумента на Meta, че обработва данни като част от контракт с потребителите, компанията ще би трябвало да потърси друго правно съображение за своя модел за таргетиране на реклами, основан на персонални данни, написа БГНЕС.

Делата разкриха и дълбоки разлики сред европейските органи за отбрана на данните.

Ирландската комисия за отбрана на данните значително поддържа аргумента на Meta, че може да твърди, че се нуждае от данни, с цел да извърши " контракт " с потребителите си за даване на персонализирани реклами, в проекторешението си, оповестено преди година. Но тази обосновка от дълго време слага Ирландия в малцинство измежду сътрудниците си. Норвежкият орган за отбрана на данните съобщи, че ирландското пояснение би направило европейското законодателство за отбрана на данните " безсмислено ", съгласно документ, получен от Politico предходната година. Ирландският регулаторен орган също по този начин беше единствен в гласуването против насоките на Европейски Съюз, които не разрешават на фирмите да употребяват договорното правно съображение за потребление на данни за ориентиране на реклами.

Трите решения евентуално ще поддържат първичната позиция на ирландския регулатор и (което е по-притеснително за Meta) ще засилят натиска върху компанията да търси нови законни способи за събиране и култивиране на данни за европейците.

Освен това Meta към момента е изправена пред продължаващо следствие на високо равнище за прехвърлянето на данни на европейци от компанията към Съединени американски щати.

Meta отхвърли да разяснява. Тя към момента може да апелира санкциите, произлизащи от идните решения. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР