Тази игра на нерви и изнудване ще продължи с пълна

...
Тази игра на нерви и изнудване ще продължи с пълна сила

снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Тази игра на нерви и изнудване ще продължи с пълна сила

Тази игра на нерви и изнудване ще продължи с цялостна мощ. Най-изненадващо преди ротацията, уговорена сред ГЕРБ и ПП-ДБ преди девет месеца, избухнаха „ непреодолими разлики “, предизвикани от желанието на Николай Денков да става министър на външните работи, само че това е единствено нищожен мотив.

В дълбочина протичат процеси, които започнаха още след убийството на Алексей Петров през август предходната година и които са инспирирани от „ Демократична България “, тясно обвързвана с олигарси като Иво Прокопиев и братя Бобокови. Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса ги катализира, а в светлината на днешните политически кавги то би могло да се преглежда и като опит за насочването им в избрана посока.

Неслучайно точно след него Христо Иванов внезапно не помни, че е седял в скута на Пеевски на мазно турско кафе през последните девет месеца, а медиите на „ Америка за България “ ненадейно се разсъниха за корупцията по високите етажи на властта, която бяха позабравили след началото на сглобката.

В новата история на България убийства като тези на Нотариуса (който е дребна риба) и на Алексей Петров (който минаваше за по-голям играч) постоянно имат политически претекст. Това не би трябвало да се не помни, когато се задава главният въпрос кой има изгода.

Ако си напомним добре подтекста, в който бе погубен Алексей Петров, ще видим една значима детайлност: той бе непосредствен до Кирил Петков и „ Промяната “ и изигра огромна роля за доближаването сред Бойко Борисов, от една страна, и Кирил Петков и Асен Василев, от друга. Вече са известни срещите по манастири, офиси и заведения за хранене, в които се е договаряла днешната сглобка. Пред Борисов Алексей Петров е бил поръчител за „ Промяната “. В общественото пространство излезе даже и фотография на среща сред Петров и Борисов, която обаче беше редактирана, тъй като от нея бе отсечен бащата на Кирил Петков, добил обществена популярност като Татко Петко.

Според чудесно осведомени източници на „ Филтър “ още тогава Кирил Петков и Асен Василев са поискали от Бойко Борисов Алексей Петров да бъде назначен за началник на ДАНС или най-малко на висока съветническа позиция, каквато имаше по времето на тройната коалиция. В изявление за Нова телевизия тогава самият Алексей Петров съобщи, че се вижда като експерт, който би се върнал в ДАНС, с цел да помогне с каквото може. Според нашите източници това е уплашило много хора, само че най-много кръга към „ Демократична България “, тъй като по този метод „ Промяната “ щеше да вземе доста солидно политическо преимущество. Интересен, само че непотвърден факт е, че Асен Василев напълно неотдавна назначи за началник на организация „ Митници “ брачната половинка на човек от най-близкото физическо обграждане на Алексей Петров, който се е грижил в това число за сигурността на някогашната барета.

Важно е да се разбере, че бракът сред Политическа партия и Демократична България е по сметка и се държи на насила, а не на общи дела и хрумвания. Идеята на Христо Иванов за коалиция с тях постоянно е включвала изчислението, че откакто обществено се омаскарят, електоратът ще се върне още веднъж към Демократична България и обичайна десница. Според нашите източници олигархията зад Политическа партия и Демократична България също е била съществено разтревожена от вероятността Алексей Петров да се върне в службите. Говорим за мощни фигури от ранга на Васил Божков, Иво Прокопиев, братя Бобокови и други клиенти на Специализирания съд и КПКОНПИ.
Сигурно всички са не запомнили дребния факт, че първата работа на „ Промяната “ и вътрешния министър Бойко Рашков бе да назначи за шеф на неговия кабинет учредителка и кандидат-депутат от тогавашната партия на Божков „ Българско лято “.

Нейното име е Елена Караиванова, а тя бе и член на управлението на партията на Васил Божков. Публично известни са и фотосите на Христо Иванов, който влиза в джипа на Пламен Бобоков наоколо до Народното събрание тъкмо когато в пленарната зала се водеха горещите разногласия за закриването на профилираните съд и прокуратура. А напълно неотдавна излезе новината, че КПКОНПИ е вдигнала запорите за милиони на Иво Прокопиев. В този подтекст би трябвало да се преглежда скритата мотивация на олигарсите зад „ Демократична България “, чието лице е Христо Иванов. Именно те имат изгода от чисто престъпната линия със упоменатите убийства.

Почти незабавно след убийството на Нотариуса Христо Иванов е предложил на Борисов и Пеевски протежето на Иво Прокопиев и „ Америка за България “ Андрей Янкулов за основен прокурор. Паралелно с това в медиите тече едностранчива акция, която цели да дискредитира политически Борисов и Пеевски през добре подбрани свидетелства по случая с Нотариуса.

Едно от остриетата е арбитър от Съюза на съдиите, изискан от „ Америка за България “, а другите са Ивайла Бакалова и нейният брачен партньор Веселин Денков.

През 2021 година спецпрокуратурата упрекна Денков по делото за убийството на Станка Марангозова. Самият Денков се е занимавал с лихварство и много силов бизнес отвън естествените показа за ресторантьорство. Историята на Ивайла Бакалова, която потегля от състезанието „ Мис България “ в най-мутренските години и Илия Павлов, знаят всички. Двамата бяха извикани в Народното събрание да свидетелстват за Нотариуса, само че депутатите от Демократична България се пробваха да насочат Бакалова към претоплената история с къщата в Барселона и да предизвикат директна препратка към Бойко Борисов.

На това запитване Денков подскочи като жилнат и сподели, че няма да взе участие в политизация на диалога. Но самото чуване бе изработен опит за напън, тъй че да минат настояванията на Христо Иванов за основен прокурор и управление на новата КПКОНПИ, споделиха за „ Филтър “ чудесно осведомени източници. Именно това е големият проблем в актуалната политическа обстановка, а не Външното министерство и шефовете на регулаторните органи.

След убийството на Алексей Петров и Нотариуса олигархията зад Христо Иванов вижда опция за напън по едно и също време против ГЕРБ и Движение за права и свободи по една линия и „ Продължаваме промяната “ – по съдружна такава. Според хора, които са чудесно осведомени с политическата кухня на България, този опит е жертван на крах. Демократична България имат към 30 депутати, а дружно с Политическа партия 63.

Абсурдно е да фантазират, че биха могли с такава поддръжка да овладеят прокуратурата и бухалката за репресии КПКОНПИ в интерес на Иво Прокопиев, Бобокови и Божков, а Бойко Борисов и Делян Пеевски да им я дадат от положително сърце. Всички социологически изследвания демонстрират, че доверието в ПП-ДБ пада. Ако се проведат предварителни парламентарни избори през юни дружно с европейските, хората на Христо Иванов и Кирил Петков могат да бъдат и трета политическа мощ, само че при всички случаи позицията им за договаряния с Борисов и Пеевски ще бъде още по-лоша и от сегашната.

Повечето политици с опит или комбинативност в техния лагер осъзнават това и приканват намерено или работят прикрито ротацията да мине безпрепятствено и сглобката да продължи. Един от тях е Радан Кънев, който тези дни сподели, че в случай че кабинетът падне, всичко ще рухне. Нашите източници настояват, че Асен Василев също е изрично срещу да се върви на избори, а единствено Христо Иванов е твърдо за тях. Кирил Петков по обясними аргументи не знае къде се намира и е ту за едното, ту за другото.

Засега Борисов е оповестил твърдото си желание да има избори 2 в 1, и то пред необятен кръг от партийни деятели на ГЕРБ. Сигурно е, че ГЕРБ няма да правят отстъпка от позицията си за съдружно съглашение, а топката е напълно в полето на ПП-ДБ, които за следващ път или ще би трябвало да се унижат и да продължат сглобката след всичко, което изговориха през последната седмица, или да се разделят с властта незабавно, да я подарят на Румен Радев (въпреки окастрените му пълномощия с новата конституция) и да отидат на избори, които единствено ще лишават от днешната им тежест.

Отговорите на всички тези въпроси ще станат ясни най-късно до края на март, тъй като 9 април е последният период, в който биха могли да се разгласят предварителни парламентарни избори, които да съвпаднат с европейските. Дотогава тази игра на нерви и изнудване ще продължи с цялостна мощ.

Източник: Филтър

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР