Тази година Украйна посрещна официално Коледа на 25 декември за

...
Тази година Украйна посрещна официално Коледа на 25 декември за
Коментари Харесай

Украйна празнува за първи път Коледа на 25 декември, защото е независима и суверенна страна, смята украинка, която живее у нас

Тази година Украйна посрещна публично Коледа на 25 декември за първи път. Усещането е по-различно, само че по-голямата част от хората в Украйна одобряват тази смяна с наслада, тъй като същинската дата за отбелязване на Рождество е точно 25 декември. Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria Олга Конова, украинка, която живее в България от повече от 25 години. Въпреки това обаче тя милее за родината си и изпраща горещи молебствия за цялото население на Украйна.

Според нея смяната демонстрира това, че Украйна е самостоятелна и суверенна страна. Тя показа, че е чувала от по-възрастни хора, че в предишното страната ѝ е посрещала Бъдни вечер на 24 декември, а Коледа – на 25 декември и съгласно нея в този момент се връщат старите украински обичаи.
Има доста общи неща в традициите, които се съблюдават в България и в Украйна, има обаче и разлики. В Украйна, какво и тук, на празника се събира цялото семейство, подготвят се постни ястия.
Едно от обичайните постни ястия, които се сервират в Украйна на Бъдни вечер е кутя – ядене, което се подготвя от жито, овкусено с ядки и мед. Тя изясни, че традицията на това ястие с жито идва от една страна, тъй като страната е считана за житницата на Европа, а въпреки това – има поверие, че душите на умрелите близки идват за вечеря. Много от фамилиите слагат принадлежности на празните места на масата, показа още тя.

Тази година на празничната маса на Олга Конова ще остане и празното място на братовчед ѝ, който е умрял в първите дни на войната в опит да договаря с съветската страна.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР