Тази година трябва да приключим с ремонтите на пътищата към

...
Тази година трябва да приключим с ремонтите на пътищата към
Коментари Харесай

Николай Нанков: До 15 юни ще приключат ремонтите на пътищата към морето

Тази година би трябвало да приключим с ремонтите на пътищата към морето до 15 юни, когато е началото на дейния сезон. Това сподели във Варна министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Той добави, че през другата седмица стартира построяването на сектора на автомагистрала " Хемус " сред Ябланица и Тетевен. До два месеца по-късно ще стартира работа и по градежа ѝ на запад от Белокопитово.

Тази година ще се стартира с построяването на малко над 25 километра от автомагистралата, сподели Нанков. И посочи, че текат процедури и се приготвя градежът на още 50 километра, който може да стартира до края на тази или началото на идната година.

За въвеждането на толсистемата министърът уточни, че към този момент е почнало построяването на двата центъра, от които ще се ръководи трафикът. Предстои доставката на друга техника, в това число 100 кантара, които ще мерят тежкотоварните коли. По думите на Нанков технологията ще бъде новаторска, камионите няма да стопират, а ще бъдат претегляни в придвижване.

Министърът добави, че се създава и софтуерът, който ще бъде възложен на бъдещия орган, който ще ръководи толсистемата. Според него до 10-15 дни би трябвало да бъде взето решение дали това ще е държавна компания, държавно дружество, комерсиално сдружение или ще е част от пътната организация.

Нанков уточни също, че до края на годината би трябвало да бъдат назначени сред 500 и 550 експерти, които ще обслужват толсистемата. По думите му тя би трябвало да проработи най-късно март-април 2019 година, като още през първата година приходите се чака да доближат към 1 милиард лв..

Министърът посочи, че сега се работи и по цените, по които ще заплащат тежките коли. Според него таксите за част от републиканската мрежа ще бъдат по-високи, като за в този момент ще има тарифиране единствено на тези пътища, които са в положително положение.

За новото териториално разделяне на страната министърът разяснява, че съгласно него най-хубавият вид е да бъдат обособени 4 региона. Той посочи, че най-сериозният спор е със столицата, която дава отговор на всички условия да е обособен регион, само че защото е с много по-високи стопански параметри, няма да има достъп до огромна част от бъдещите еврофондове. Министърът уточни, че в случай че бъде признато да има Черноморския регион, в него биха могли да влязат 7 области, а центърът да е във Варна.

През тази пролет във Варна се работи по инфраструктурни обекти за над 150 милиона лв., ремонтите се движат по график, само че защото са доста и текат по едно и също време, към този момент се усеща сериозен дефицит на работна ръка, сподели Нанков. По време на визитата си той инспектира хода на строителните действия.

Министърът посочи, че плановете са стартирали дружно, защото през сегашния програмен интервал има условие за осъществяване на междинни знаци. След осъществяването на тези междинни инспекции по осъществяването на плановете, за общините, които се оправят добре, ще има бонуси, добави министърът. Той още веднъж пое ангажимент, макар огромното строителство във Варна и проблемите с работната ръка, огромният план за пробива на бул. " Левски " да бъде подготвен до Деня на Варна - 15 август.

От понеделник стартира запълването на дупките по Аспаруховия мост, добави Нанков. По думите му рехабилитацията би трябвало да завърши до 10 дни, като няма да основава спомагателни проблеми за трафика, защото ще се работи нощем.

Затваряне на моста за по-сериозни поправки може да има след средата на април, когато би трябвало да завърши работата по различен главен бул. в града – " Приморски ".

(БТА)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР