Тази година стават 50 години, откакто пуснахме първия реактор. Първата

...
Тази година стават 50 години, откакто пуснахме първия реактор. Първата
Коментари Харесай

Проф. Георги Касчиев: Надвисва голям проблем с отработеното ядрено гориво

" Тази година стават 50 години, откогато пуснахме първия реактор. Първата половината - до 90-а година, имахме такива връзки със Съветския съюз, че връщахме нуклеарното гориво от първите два блока без ангажимент за по-нататък. След измененията се стартира предпазване на отработеното гориво на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". С отработеното нуклеарно гориво имаме огромен проблем. Съдържа над 97% от радиоактивните субстанции от работата на реакторите ", обясни енергийният специалист проф. Георги Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Трябва да се подсигурява, че най-малко 10 хиляди години няма да има опция да влезе в контакт с атмосферата, посочи гостът.

" При нас работите са доста изостанали. До 2010 година са правени някакви изследвания, по-късно работата замира. В последната тактика, която аз управлявах, са залегнали редица ограничения, които изискват интензивна работа и не съм сигурен, че тя ще бъде свършена. Имаме наложена наказателна процедура от Европейска комисия, която е във втора фаза. Притесненията на хората са резонни. Въпросът е в метода към локалното население ", сподели още проф. Касчиев в " Денят ON AIR ".

Според него политиците би трябвало " да си сдържат напъните за развиване на нови нуклеарни реактори ", до момента в който няма изясненост има ли къде да съхраняваме отпадъците.

" Има 4 региона, които са избрани за по-нататъшни проучвания. Трябва да се дефинира главен регион за изследване и детайлни проучвания. Това нещо ще коства най-малко 10 милиарда лв.. За да имаме триумф с Европейска комисия, би трябвало да го създадем до 2050 година Това никой няма да го направи, подсигурявам ви ", акцентира проф. Касчиев.

Той е безапелационен, че на даден стадий няма различен метод, с изключение на да извадим и заровим радиоактивните материали. Иначе рисковете са доста по-големи. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР