Тази година сред най-предпочитаните специалности в западните университети, към които

...
Тази година сред най-предпочитаните специалности в западните университети, към които
Коментари Харесай

Образование зад граница: Повишава се интересът към инженерните специалности, има отлив от правото

Тази година измежду най-предпочитаните специалности в западните университети, към които се насочват българските студенти, са още веднъж бизнес специалностите и компютърните науки, разяснява Ели Тончева, шеф на консултантска организация ЕДЛАНТА.

Средно 30% от претендентите за Англия, Германия и Австрия избират компетентност в региона на бизнеса - мениджмънт, финанси и банково дело, ръководство на човешките запаси, логистика, маркетинг, предприемачество. Атрактивни са и ръководство в туризма и хотелиерството. За стратегии в сфера на бизнеса в Нидерлания и Дания аплайват към 26 %.

Специалност в региона на компютърните науки е определена от 19 % от претендентите за Англия и 28 % от претендентите за Германия или Австрия. Това е може би най-популярната компетентност за претендентите за университети в Нидерландия и Дания - 31 % от тях вършат този избор Според специалиста повода е, че за тези експерти постоянно ще имат добра реализация, а смисъла на цифровите технологии се утвърди още по-вече по време на пандемията COVID-19, защото огромна част от връзката се реализира във виртуалното пространство.

Забелязва се усилване на интереса към инженерните науки. В актуалната акция той варира от 11 % (Великобритания) до 14 % в Германия и Австрия. Около 12 % от претендентите избират да учат инженерни науки в Нидерландия или Дания. Причината е търсенето на такива експерти в целия свят, които след довеждане докрай могат да се осъществя незабавно, а в някои университети даже още до момента в който следват биват канени за присъединяване в разнообразни планове. Атрактивна компетентност остава и архитектурата. Избират я над 8% от искащите да учат в Германия или Австрия и 7 % от претендентите за университети във Англия.

От друга страна се вижда спад на интереса към специалности, свързани с изкуство, чиито пик беше преди 2-3 години. Въпреки това специалностите в областта на модата, дизайна и изобразителното изкуство са предпочетени от близо 17 % от претендентите за университети във Англия и 12 % от претендентите за Нидерландия и Дания. Само 1 % от претендентите за университети в Германия или Австрия избират компетентност в тази сфера.

Интересна наклонност е, че има и отлив от правото спрямо предходни години. По думите на Тончева обяснението е, хората са осъзнали, че в случай че искаш да бъдеш пълностоен експерт в областта на правото, би трябвало да имаш постоянна общоправна подготовка и това е най-добре да се случи в личната ти страна, а чак по-късно да се фокусираш върху обособените професионални сфери на правото.

Въпреки това ползата към обществените науки остава висок. Социология, политически науки, интернационалните връзки и право са определени от измежду претендентите за Германия и Австрия - 11 %, а най-слаб от страна на претендентите за университети в Нидерландия и Дания. За Англия този % е 9.5 %. Психологията е изборът на 6 % от бъдещите студенти във Англия и Холандия и 4.3 % от тези, които избират да учат в Германия или Австрия.

Медицина, стоматология, фармация или ветеринарна медицина също резервират своята атрактивност, изключително измежду претендентите за следване в Германия - 13% от тях избират компетентност в региона на медицината и обвързваните с нея науки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР