Тази година ще вземем по-малко пари от миналата, а ще

...
Тази година ще вземем по-малко пари от миналата, а ще
Коментари Харесай

Д-р Неделчо Тотев: Очертават се фалити на общински болници

" Тази година ще вземем по-малко пари от предходната, а ще би трябвало да дадем доста повече единствено за заплати. Вдигайки заплатите на едните - на санитарите, би трябвало да вдигнем и на другите - и на медицинските сестри, и на лекарите. Така се повличаме в една посока, в която ресурсът няма да ни стигне единствено за трудовите разноски ". Това сподели пред БНР доктор Неделчо Тотев, ръководител на Националното съдружие на общинските лечебни заведения и шеф на общинската болница в Чирпан, преди среща на сдружението с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Общинските лечебни заведения у нас към момента са изправени пред нерешени проблеми поради неналичието на работеща идея за стабилизиране, излекуване и развиване на болничните заведения по райони. Проблемът - мощна задлъжнялост на общинските лечебни заведения, които извършват обществена функционалност, само че нямат запас да се устоят.

Д-р Тотев сподели в предаването " Хоризонт до обед ", че на срещата с НЗОК от сдружението ще упорстват да се върнат старите цени на пътеките.

" Очакваме съответни бюджети - най-малко с 20% завишение, с цел да може да отговорим на растежа на разноските, които ще създадем за заплата, прагове, инфлация. Очакваме един програмен продукт, който ще следи използваемостта за леглата. За нас, които разполагаме единствено с общопрофилни отделения, е неприемливо да се профилират леглата, тъй като това още повече ще ограничи работата и ще понижи приходите ", сподели доктор Тотев.

" Вероятно се обрисуват банкрути на лечебни заведения - когато нямаш запас да работиш, всеки месец се задълбава и се усилват неизплатените сметки, борчовете, а компаниите не са толерантни към този момент доста, тъй като имаме завещание от предходната година. Сякаш отчаянието обзе всички сътрудници. 17 лечебни заведения реагираха със информации за това по какъв начин ще стартират тази година. Има 13 млн. лв. неизплатени, като 5,5 млн. лв. от тях са в просрочие. Останалите не изпратиха информации в отчаянието си ", съобщи ръководителят на Националното съдружие на общинските лечебни заведения.

По думите на доктор Неделчо Тотев, не следва нищо оптимистично.

" В анекса към националния рамков контракт, който би трябвало да подпишем, се договориха неща, които за нас са, меко казано, трагични - на фона на скока на минималната работна, на фона на повдигането на праговете в края на предходната година, на фона на увеличение на цените на ток, на газ. Не единствено че не се усилиха пътеките, с цел да се компенсира инфлацията от 2006 година до момента, а се договориха цени на значими за нас пътеки - по-ниски, което ще докара до понижение с към 2,4 млн. лв. за 29 лечебни заведения ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР