Тази година ще остане в историята белязана от две големи

...
Тази година ще остане в историята белязана от две големи
Коментари Харесай

Война, отчаяние и природни бедствия: 2023 г. през обектива на Ройтерс

Тази година ще остане в историята белязана от две огромни войни - продължаващият спор сред Русия и Украйна и ново експлоадиране на принуждение в Близкия изток сред Израел и бойците на „ Хамас “.

Фотографи на Ройтерс бяха на терен, с цел да уловят всичко в развиване. Предупреждаваме, че част от фрагментите не са подобаващи за хора под 18 години.

През февруари земетресение с магнитуд 7,8 в Турция и Сирия събори здания и умъртви хиляди. Друго земетресение през септември умъртви повече от 2900 души в Мароко.

Снимка: Reuters

Беше година, когато доказателствата, че климатът на Земята се трансформира, изглеждаха по-ярки от всеки път. Горски пожари в Южна Европа и Канада през юли унищожиха домове и покриха градове в гъста мъгла, до момента в който в Латинска Америка равнищата на водата спаднаха, застрашавайки препитанието и оставяйки делфините на изсъхнало.

Заради огромните пожари 2023 година е втората най-лоша година след „ огнената стихия “ през 2017 година

Боевете сред въоръжени групировки и офанзивите против цивилни се ускориха в източно Конго, имаше нова вълна от етнически стимулирани убийства в Дарфур, Судан, а банди превзеха огромна част от Хаити.

Снимка: Reuters

Такива обезверени обстановки накараха мнозина да се впуснат в рисковани миграционни пътувания с вярата за по-добър живот. Венецуелците балансираха върху товарни влакове, с цел да стигнат до американо-мексиканската граница, до момента в който африканците се насочиха към Европа с разтърсени лодки. Не всички съумяха.

Това са първите фрагменти от сходен мащаб, достигащи до интернационалните медии

Голямата история от края на 2023 година беше старта на войната сред Израел и „ Хамас “. На 7 октомври „ Хамас “ вилня в Южен Израел, убивайки към 1200 души и вземайки към 240 заложници, съгласно израелските данни. В отговор Израел бомбардира Газа и предприе сухопътна атака, която до края на ноември умъртви над 15 000 души, съгласно управляващите в Газа. Много от жертвите са дами и деца.

Снимка: Reuters

Докато тази война и други истории отместиха светлината на прожекторите от Украйна, спорът продължава да бушува в източната част на страната. Смъртта се трансформира в всекидневие - един фотограф на Ройтерс снима жена през октомври, която гледаше тела, положени на земята. Тя не е тъжна, а обезверена.

Снимка: Reuters

На фона на гибелта и отчаянието, които белязаха 2023 година, хората към момента намираха способи да си спомнят и да честват - и фотографите на Ройтерс потърсиха и тези истории. Децата участваха в традициите, предадени от по-възрастните им - учеха антични занаяти, обличаха се за религиозни мотиви или развяваха флагове на майската коронация на крал Чарлз III.

Това са единствено част от моментите на 2023 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР