Тази година се състоя традиционната среща на Дискусионен клуб за

...
Тази година се състоя традиционната среща на Дискусионен клуб за
Коментари Харесай

Леви интелектуалци търсиха идейния път на БСП преди Бузлуджа

Тази година се състоя обичайна среща на „ Дискусионен клуб за леви хрумвания Георги Кирков “ в Казанлък, преди честванията на връх Бузлуджа, които съгласно присъстващите са били " изместени от митинг на жълтите павета ". Левите интелектуалци се събраха да дискутират на тематика „ 129 година Българска социалистическа партия – от тук накъде “? Пред събралите се социалисти в Казанлък дебатираха проф. Димитър Генчев, проф. Захари Захариев, Георги Пирински, най-острото перо на левицата Велислава Дърева и Валери Жаблянов. На полемиката участваха депутатите от левицата Красимир Янков, Димитър Димитров, Лало Кирилов и други
Проф. Димитър Генчев: Светът мирише на гражданска война и барут
„ Пътят към Бузлуджа минава през Казанлък. Но този път е сложен. Започва в Санкт Петербург, минава през Берлин, Париж, Брюксел, Виена, София и след това стига до Габрово, Севлиево, Велико Търново и Казанлък “, съобщи проф. Димитър Генчев, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Той напомни, че Бузлуджа, като място на което се е зародила социалистическата концепция у нас, е определена, поради поклонението на сънародниците ни гроба на Хаджи Димитър. След историческите обстоятелства, професор Генчев направи паралел с актуалната политическа обстановка в страната и в света. „ Намираме се в окото на бурята, в сърцето на циклона. Светът се тресе. Мирише на гражданска война и барут. Навсякъде по света се изправят хора, които желаят тъждество, независимост, работеща стопанска система, по-хуманно отношение, правдивост, работеща и самостоятелна правосъдна система “, безапелационен бе професорът. Според него сега сме очевидци на разграждащата се система на неолиберализма. „ Той отива в историята. Но каква опция имат тези, които са най-потърпевшите? Единственото, което могат да създадат неолибералите е да се отдръпват “, изясни той.

Според проф. Генчев всички други възможности, които сега се споделят на международно равнище, покриват концепциите на социализма. „ Хората желаят народовластие, народна власт и благоприятни условия за развиване “, добави интелектуалецът. По думите му консерватизмът не може да е опция на либерализма и неолиберализма. Той заключи, че човечеството занапред ще се завръща към основите и концепциите на социализма.
Проф. Захари Захариев: На Българска социалистическа партия е нужна идейната полемика, тъй като концепцията е тази, която ражда силата
„ Големият идеологически диалог следва в Българска социалистическа партия и той може да стартира на 50-я Конгрес на партията “, сподели проф. Захари Захариев, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Според него, в този момент е една от най-сложните и преломни столетия на човешката цивилизация. „ Това е преход от едно в друго цивилизационно положение. Онова, което познаваме през днешния ден си отива, само че това, което се задава, е сумрачно и неразбираемо. То ни засипва всекидневно с хиляди въпроси на които нямаме отговор “, сподели проф. Захариев. Според него най-характерното в днешната обстановка е интервалът на залеза на капитализма. „ Всякакви опити за модернизиране на обичайните социалистически и социалдемократически постулати не могат да подсигуряват билет към бъдещето. Защото новото време изисква нови решения “, безапелационен беше професорът. Той добави, че новото време, изисква нови герои, които не са забележими през днешния ден от историческа позиция.

„ Новият пролетариат е притежател и на ново мислене. Левите партии, в това число и Българска социалистическа партия, за жал, не могат към момента да осъществят връзката с мисленето на този нов пролетариат, или на своята естествена обществена база. От тук идват нашите компликации “, сподели той. По думите му, на Българска социалистическа партия е нужна идейната полемика, тъй като концепцията е тази, която ражда силата и може да донесе смяната.
Проф. Захариев попита, дали Българска социалистическа партия може да реализира победа на парламентарни избори и да поведе ръководството на страната. „ Можем! Имаме от една страна справедлива нужда от изриване на личните Авгиеви обори. Трябва да съумеем да утвърдим нов език и разговор сред нас самите, само че и сред нас, като политическа трансмисия сред нас и обществото, отвън партията “, изясни проф. Захариев.
Георги Пирински: Днешният модел е антиконституционен
„ Постарахме се при започване на тази година да предложим текст за полемика, Платформа за либерален социализъм, и този текст беше разискван на среща, проведена от националният представител от Българска социалистическа партия Красимир Янков. “ Това сподели Георги Пирински, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Той добави, че срещата е била посетена от над 40 интелектуалци от цялата страна. „ Самата полемика не се поде от партията през няколкото месеца. Днес се намираме в навечерието на 50-я конгрес без вид за разискване на политически документ, който да бъде признат от Конгреса. Българска социалистическа партия би трябвало да излезе пред обществото със свя разбор, каква е рецесията и дилемите, които си слага пред хората, както и решенията, която предлага “, изясни Пирински. Според него, капитализмът сега е на всевластието на мега корпорациите, които генерират колосални облаги и невиждани до момента несметни благосъстояния, които се намират в офшорки с ниски налози.

Георги Пирински оспори налаганото мнение, че Българска социалистическа партия са еднообразно виновни и съпричастни за тоталното ощетяване на хората в България от прехода. „ Това е доста комфортна теза и за нашите съперници. За страдание беше подета от новото управление на Българска социалистическа партия. Тя прозвуча по този начин: Българска социалистическа партия до момента е част от тази провален развой и сякаш от тук нататък би трябвало да се откъснем от тези 30 години и да градим нова партия, без да се оглеждаме обратно. Това за мен е крупна политическа неточност, отсече Пирински. Той напомни, че преди 29 години Българска социалистическа партия завоюва първите свободни демократични избори, в които взеха присъединяване над 90% от гласоподавателите, а за Българска социалистическа партия глас дадоха над 2,88 млн гласоподаватели. По думите му, мнозина са дали своят вот от носталгия по социализма, само че други са видели сериозната демократична смяна в Българска социалистическа партия след 14-я Конгрес.
Според Пирински, протестиращите през днешния ден упорстват за промяна на модела. „ Това е един антиконституционен модел, командноадминистративна тирания, премесена с един превзет пазар и медийна среда, която конвенционира хората в идиотизираща посока. Ние сме тези, които би трябвало да кажем, че този митинг от вътрешното отвращение на хората. “ По думите му, в Конституцията са написани правата на хората, само че страната е превзета и купена от олигархията.
Според Пирински, Българска социалистическа партия би трябвало да организира съвещание на Националния съвет през идващите десетина дни, на който да се разиска какво би трябвало да се случи в България, с цел да е подготвена Българска социалистическа партия с позиция за бъдещи дейности. По думите му, в международен мащаб тематиката за потребност от либерален социализъм стартира да става настояща, даже и в Съединени американски щати.
Валери Жаблянов: Българска социалистическа партия би трябвало да възвърне конституционния ред в страната и парламентаризма
„ Премиерът Борисов е изразител на концепциите на едрата българска буржоазия. Но накъде Българска социалистическа партия през днешния ден? Българска социалистическа партия заявява, че е единствената парламентарна съпротива. Но върху коя платформа на господин Борисов сме “, попита националният представител Валери Жаблянов. Според него, България е стигнала до състояние, в което Борисов е страната. „ Това не е авторитаризъм. Той е страната. Той има разпределителни и идеологически функционалности, той съставлява страната пред света “, отсече той.
По думите му, в днешно време е аварирала немарсксистката левица, която счита, че с дружните старания с буржоазен партии и играейки с техните правила да реализира друго място на пролетариата, с изключение на експлоатирането му. Според него, Българска социалистическа партия би трябвало да възвърне конституционния ред в страната и парламентаризма, като форма на ръководство. „ Това е нашата първостепенна политическа задача, зад която ще имаме социална поддръжка “, добави Жаблянов.
Велислава Дърева: Българска социалистическа партия би трябвало да се върне към концепциите и към себе си
„ Казанлък, е може би единственото място, където могат да се събират социалистите и да дискутират, да беседват за проблемите на партията, света, обществото и времето. Искаше ми се в тази зала да видя повече представители на управлението и депутати. Обаче тях ги няма, а би трябвало да вземат участие “, съобщи журналистът и най-остро перо на левицата Велислава Дърева. Тя напомни, че в партията е имало допреди няколко години оживени полемики, които са били в търсене на хрумвания, възгледи, стратегии и платформи. „ Затова спорихме, за хрумвания. Сега няма такова нещо.
Днес в Българска социалистическа партия полемиката се счита за загуба на време “, безапелационна беше тя. Велислава Дърева формулира и какво би трябвало да направи Българска социалистическа партия: „ Да се върне към себе си със социалистическите хрумвания и морал и добродетелност, които партията носи 129 години “, заключи тя. Според нея сега в левицата няма спор за хрумвания, в центърът на полемиката е една персона и верността към нея, а това не може да дефинира нито сегашното, нито бъдещето на партията. „ Ние не смъкваме Бузлуджа на жълтото паве в триъгълника на властта! Ние се качваме на Бузлуджа “, приключи Дърева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР