Тази година се навършват 70 години от издаването на романа

...
Тази година се навършват 70 години от издаването на романа
Коментари Харесай

Пловдив почита спомена за Димитър Димов и „Тютюн“

Тази година се навършват 70 години от издаването на романа „ Тютюн “ на обичания на генерации българи публицист Димитър Димов. Романът е написан в Пловдив, по времето когато Димитър Димов е бил началник на Катедрата по анатомия и физиология в Пловдивския държавен университет „ Паисий Хилендарски “.

Медицински университет – Пловдив, взаимно с Националния книжовен музей и Община Пловдив провеждат поредност от събития, отдадени на създателя и неговия разказ.

В Дом на културата „ Борис Христов “ от 20 септември в продължение на 14 дни може да бъде прегледана галерия, озаглавена „ Литературната аптека на Д. Димов “. Ще бъдат изложени достоверни опаковки на медикаменти, разказани в романите на писателя, от сбирката на Музея на медицината при МУ-Пловдив. Посетителите ще могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов.

Лекари и фармацевти от Университета ще опишат на наличен език за медикаментите от литературната аптека. Ще бъдат показани фотоси и документи от фонда на къща музей „ Димитър Димов”, отразяващи интервала на престоя му в град Пловдив.

Предвидена е прожекция на документалния филм „ Триптих за Димитър Димов “ и креативна среща с неговите създатели проф. Златимир Коларов – сценарист, и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор. В срещата ще взе участие и дъщерята на Димитър Димов – Теодора Димова, една от най-известните и четени модерни български писателки, носителка на доста награди, измежду които Националната премия Христо Г. Данов за българска художествена литература през 2010 година за романа „ Марма, Мариам”, литературната премия „ Перото “ през 2020 година за романа „ Поразените “ и други.

Проявите, отдадени на писателя и неговата творба, ще завършат с литературно четене на романа „ Тютюн “. В Европейския ден на езиците 26 септември в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и задгранични студенти ще прочетат фрагмент от романа на разнообразни езици.

Седмицата на Димитър Димов в Пловдив е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и част от Плана за културна и обществена активност на Медицински университет – Пловдив.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР