Тази година се навършват 30 години от началото на югославските

...
Тази година се навършват 30 години от началото на югославските
Коментари Харесай

Русия си играе с огъня на Балканите, регионът е важен колкото и през Първата световна война

Тази година се навършват 30 години от началото на югославските войни, най-кървавият спор в Европа след Втората международна война. Въпреки че балканските страни се придвижиха към демократично ръководство и интеграция с НАТО и Европейския съюз директно след войните, непрекъснатото занемаряване от страна на Запада способства за трагично оттегляне през последните години. Сега съветският президент Владимир Путин се възползва от опцията и употребява някогашните югославски страни като идващото полесражение за намаляване на НАТО и Европейския съюз, написа Foreign Affairs.

Усилията на Путин да тласка Балканите към ръба са част от задачата му да възвърне Русия като световен мощен състезател. Подобно на тактиката на Кремъл в Кавказ, задачата на Русия на Балканите е да ускори напрежението, с цел да може да се нарежда като единствен районен медиатор и поръчител за сигурност. Едновременно с това цели да покаже, че нито НАТО, нито Европейски Съюз, нито техните членове са надеждни сътрудници за нито една от балканските страни. Тъй като Москва също продължава военното си струпване покрай украинската граница, нейната акция за въздействие на Балканите служи като още един спектакъл, който провокира Запада.

За мнозина на Запад тактиката на Путин е объркваща. Тези анализатори виждат Балканите като геополитически задънена улица; те не схващат какво тъкмо ще завоюва Русия, като се намеси в района. Както сподели шефът на Московския център Карнеги, " Балканите не са главно полесражение в борбата Русия-Запад ".

Балканите не би трябвало да се отхвърлят толкоз елементарно с лека ръка. Русия гледа на района като на мекия стомах на Европа: възходящото й въздействие там заплашва да й разреши да сложи стратегически военни активи покрай огромна американска база и достъп до Адриатическо море. По-голямата цел на Путин е да насочи салдото на силите в Европа в интерес на Москва, а Балканите са част от тази тактика. Москва започва осведомителни интервенции за разпалване на етническо напрежение и поощряване на митинги, циментира оръжейни покупко-продажби, вгради се в сериозна енергийна инфраструктура и употребява дългогодишните религиозни и културни връзки сред Руската православна черква и Сръбската православна черква в своя изгода в района.

Усилията на Русия бяха подкрепени извънредно от слабата реакция на Европейски Съюз. Въпреки многото години и милиарди евро, изразходвани за подготовка на Балканите за интеграция в Европейски Съюз, напъните са в застой. Европейски Съюз не се е разширил след Хърватия през 2013 година и макар обещанията за участие на " шестицата на Западните Балкани " - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - договарянията за всички на практика цели бяха замразени. Помрачено от толкоз разнородни провокации като " Брекзит ", пандемията COVID-19, възхода на крайнодесните групи и рецесията с мигрантите в Европа, разширението наподобява е арестувано за неопределен срок. Този неуспех направи Балканите явна цел за Путин.

По време на последната рецесия на Балканите през 90-те години на предишния век Русия бе прекомерно слаба, с цел да се намеси военно. Вместо това тя бе лимитирана до мироопазваща задача след войната в Косово през 1999 година, от която реши да се отдръпна през 2003 година Но не би трябвало да има подозрение, че даже тогава съветското държавно управление виждаше разширението на НАТО в Източна Европа като забележителна опасност за националната сигурност. Сега, със относително по-силната съветска стопанска система и военни сили, Кремъл вижда опция да пореже напредъка на НАТО, като се насочи към някогашните югославски републики. Западна Европа спеше последния път, когато избухна война на Балканите — този път залогът е прекомерно огромен, с цел да пренебрегва района.
 Конфликтът в Украйна и Косово са свързани, Путин желае ескалация в Югоизточна Европа
Конфликтът в Украйна и Косово са свързани, Путин желае ескалация в Югоизточна Европа

В НАТО би трябвало да са подготвени за съветско подстрекаване на доста фронтове, а Сърбия явно се готви за война

Ендемичната корупция в балканските страни разкри пукнатини, които Москва употребява за реализиране на задачите си. Когато някогашните югославски републики минаха от социализъм към свободни пазарни стопански системи след 90-те години на предишния век, клептокрацията и противозаконната приватизация пуснаха корени. Според Freedom House всички страни от Западните Балкани се връщат към " отчасти свободни ". Путин употребява корупцията, с цел да забие стопански, етнически и религиозни клинове в балканските общества, притегля и водачите в района.

Сърбия работи като основен състезател в кандидатурата на Кремъл за Балканите. И държавното управление, и църквата поддържат честност към Москва, която е подкрепена от епохи споделени религиозни и културни връзки, както и взаимната изолираност на Сърбия и Русия от актуалните западни сили. Сръбското държавно управление прикани за основаването на " сръбски свят " - балкански паралел на " съветския свят " на Путин - предопределен да сплоти всички сърби под обща културна рамка. Сръбският президент Александър Вучич има по-непосредствени стратегически ползи от намесата на Русия, доколкото хаосът в района ще му разреши да се показа като мощ за непоклатимост преди акцията си за преизбиране през 2022 година За да се подсигурява, че изборите протичат в тяхна изгода, Сърбия и Русия неотдавна се ангажираха да работят дружно за битка с всеобщите митинги и " цветните революции ", идващи от Запада.

Русия отвръща на сръбската преданост посредством великодушна поддръжка за сръбските военни. От 2018 година бюджетът за защита на Сърбия съвсем се удвои и е отпред на всички балкански страни по разноски, свързани с защитата. Въпреки заканите за наказания на Съединени американски щати против Сърбия, Москва изпрати ракетна система С-400 в Сърбия през 2019 година за военни учения. Кремъл увеличи залозите още повече тази година, когато разреши на Сърбия да закупи системи за противовъздушна защита Pantsir-S1M. Сърбия е хазаин и на ръководен от Русия " филантропичен център ", който служи като институция за събиране на разследваща информация, ситуирана покрай лагера Бондстил - главната база на НАТО в Косово.

Москва намерено заплашва балканските страни, които се пробват да засилят връзките си за сигурност със Запада. Русия се опита да провали референдума за участие в НАТО през 2018 година на Северна Македония, а дипломат разгласи страната за " законна цел ", в случай че напрежението сред НАТО и Русия се ускори (страната стана членка през 2020 г.). В съседство, в Черна гора Москва поддържа откровения държавен прелом през 2016 година тъкмо преди сполучливата кандидатура за присъединение към НАТО.

Русия схваща добре, че религията на Балканите постоянно е била инструмент за стимулиране на спорове. В Черна гора Кремъл предизвиква проруската политика посредством Сръбската православна черква, която очерня концепцията за обособени черногорски и сръбски национални идентичности и се намеси в политиката от името на Москва. Работейки посредством църквата, Русия провокира всеобщи митинги предходната година и размени едно несътрудничещо държавно управление с проруско управление.

Най-взривоопасните бурета с барут на Балканите са Косово и Босна и Херцеговина. Въпреки че популацията на Косово е повече от 90 % етнически албанци, сърбите гледат на страната като на прародина, в която са някои от най-светите места на Сръбската православна черква. Точно както гражданската война избухна от напрежението сред разнообразни религиозни и етнически групи при започване на 90-те години, Кремъл в този момент употребява Православната черква, с цел да дестабилизира страната и по-широкия район. Руската православна черква ескалира повтарящите се разногласия за религиозни обекти, като последно изрази угриженост за " ориста на християнските светилища в Косово " след експлоадирането на напрежението сред Косово и Сърбия.

Москва също даде да се разбере, че дипломатическото признание от Организация на обединените нации на независимостта на Косово от Сърбия ще бъде невероятно без утвърждението на Русия. Путин постоянно цитира Косово, с цел да оправдае анексирането на Крим от Русия, като твърди, че признаването от западните страни на отделянето на страната от Сърбия сътвори казус, който легитимира едностранните заявления за самостоятелност на други територии.

Брюксел не съумя да реализира прогрес към сръбското признание на Косово, тъкмо както " Вашингтонското съглашение " на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп от 2020 година не съумя да реализира значителен прогрес по главните въпроси в разногласието. КФОР, мироопазващите сили на НАТО, ситуирани в Косово, по сходен метод се борят да поддържат непоклатимост. През септември противоречивата граница сред Косово и Сърбия избухна в митинги против възбраната за влизане в Косово на транспортни средства със сръбски номера. Това докара до обсада и проява на Военновъздушни сили на сърбите и разполагане на косовските полицейски сили. Очаквано Русия наблюдава събитието, като се подигра с КФОР и Европейски Съюз за несъответстващо ходатайство при продължаващото напрежение сред двете страни.

В Босна и Херцеговина Дейтънското спокойно съглашение, което постави завършек на войната през 1995 година, е в рецесия. Страната продължава да се управлява от разделения сред своите бошнашки, сръбски и хърватски общности и Русия употребява тези разделения в своя изгода. През март Русия заплаши с възмездие, в случай че Босна се причисли към НАТО. Междувременно сръбският член на тристранното президентство на Босна Милорад Додик заплаши, че Република Сръбска, едно от двете формирания, съставляващи страната, ще се отдели от Босна. През декември Народното събрание на Република Сръбска гласоподава в поддръжка на започване на процедура за отдръпване на босненските сърби от институциите на държавно равнище, в това число босненската войска, службите за сигурност, данъчната система и правосъдната система.

В допълнение към Република Сръбска, Кремъл поддържа босненски хърватски националисти да упорстват за основаването на друго образувание в Босна и Херцеговина. Международният висш представител в Босна Кристиан Шмид подвигна паника през ноември, когато сподели, че " вероятностите за по-нататъшно разделяне и спор са доста действителни ".
 Путин и краят на Съюз на съветските социалистически републики - Все още ли Империята отвръща на удара?
Путин и краят на Съюз на съветските социалистически републики - Все още ли Империята отвръща на удара?

Русия на Путин е мощна толкоз, колкото " Западът " - или най-малко това, което е останало от него - й разрешава

Крайно време е западните сили да се разсънят за опасността, която намесата на Русия на Балканите съставлява за техните ползи. Тук една унция предварителна защита коства един кг лекуване. И те имат няколко благоприятни условия разполагаем.

НАТО би трябвало да се пренасочи към района и да даде приоритет на деескалацията на напрежението. Трябва да изпрати своя Counter Hybrid Support Team на Балканите, както направи в Черна гора през 2019 година, с цел да се бори с съветските дезинформационни акции и други осведомителни интервенции. Членовете на НАТО също би трябвало да провеждат " коалиция на искащите " за противопоставяне на съветската интервенция в Босна, като разположат мироопазващи задачи в стратегически региони, като североизточния окръг Бръчко, с цел да предотвратят излизането на рискови места отвън надзор. Тези сили биха могли да добавят водените от Европейски Съюз мироопазващи сили (EUFOR), които са натоварени да поддържат мира и сигурността в Босна, само че чийто мандат би трябвало да бъде продължен в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където Русия и Китай имат право на несъгласие. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също подписа изпълнителна заповед за санкциониране на тези, които заплашват стабилността на Западните Балкани през юни; Европейски Съюз би трябвало да се причисли към тези старания.

Не може да се чака от всички членове на НАТО да поддържат Балканите, защото Унгария и няколко други европейски страни от НАТО служат като пълномощници на Русия в организацията. От друга страна наподобява, че Обединеното кралство схваща сериозността на рецесията. Англия даде обещание да поддържа " непоклатимост на Западните Балкани " и предизвести Русия да не прави " стратегическа неточност " в района. Лондон би трябвало да работи за превръщането на тези думи в деяние, като управлява обединението на искащите да се борят с съветската интервенция в района.

Преди всичко НАТО би трябвало да форсира присъединението на Босна и Косово към НАТО. Това би нараснало разноските на Кремъл за интервенциите му на Балканите. Русия твърдо се опълчи на разширението на НАТО и в този момент, до момента в който рецесията в Украйна продължава, прикани за правно обвързваща гаранция, че НАТО ще прекрати военната си активност в Източна Европа. Интегрирането на Босна и Косово би изпратило обръщение, че Балканите няма да бъдат оставени да се оправят сами против Москва и че Путин няма да дефинира бъдещето на НАТО.

Както беше при започване на югославските войни или в навечерието на Първата международна война, може да е мъчно да се убеди света във значимостта на Балканите. През 90-те години на предишния век европейските страни не съумяха да реагират задоволително незабавно на рецесията и Съединените щати бяха принудени да се намесят. Този път обаче Съединените щати са тези, които се отвърнаха и е малко евентуално да се намесят. Така че тежестта евентуално ще бъде върху Европейски Съюз. Стабилността на Европа и продължаващата жизнеспособност на Европейски Съюз и алианса на НАТО са застрашени.
 Великите балкански фантазии възраждат призрака на пагубните балкански войни
Великите балкански фантазии възраждат призрака на пагубните балкански войни

Който желае смяна на граници, да посети военните гробища от Франция до Сталинград
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР