Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо

...
Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо
Коментари Харесай

Варна отбелязва Деня на Ботев

Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Точно в 12:00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще звучат с пресечен сигнал, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни транспортни средства в обитаемоте места, като се изключи влаковете, следва да спрат и да останат на място, припомня БНР.

Във Варна на 2 юни от 10 ч. на паметника на Христо Ботев в Морската градина ще се организира общоградско поклонение, заупокойна молитва и полагане на венци и цветя. Организатор на събитието е Община Варна, а съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Денят на Ботев и на починалите за свободата на България се празнува за първи път през 1884 г. едновременно във Враца и в Пловдив, по самодейност на учителя Георги Бенев. Отбелязва се публично от 1901 год.

За пръв път се уважава с едноминутно безмълвие в цялата страна, с подаден сигнал от сирени на 2 юни 1948 г. Обявен за " Ден на Ботев и на починалите за свободата на България " с решение № 211 на Министерския съвет от 31 май 1993 год.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР