Тази година се навършва цяло десетилетие, откакто Tinder разтърси любовните

...
Тази година се навършва цяло десетилетие, откакто Tinder разтърси любовните
Коментари Харесай

10 години Tinder: Кратка история на сайта за запознанства!

Тази година се навършва цяло десетилетие, откогато Tinder раздруса любовните животи на милиони хора по света. Приложението за свалки през днешния ден се употребява от над 75 милиона хора ежемесечно и въодушевява безчет смешки, публикации и даже документални филми по собствен адрес. По случай рождения ден на Tinder ви представяме най-любопитните обстоятелства за приложението – от основаването ѝ, до мрачните секрети на нейните консуматори:

Любовно тото

Прототипът на Tinder е основан от Шон Рад през 2012 по време на hackathon (състезание за хакери) в Лос Анджелис. Приложението е първата апликация за свалки с толкоз банален дизайн: вместо комплицирани въпросници (каквито употребяват предшествениците на Tinder), тук потребителите могат просто дали да решат да „ харесат “ профила на даден човек или не (т.нар. swipe-ване). В изявление по тематиката Рад признава, че концепцията за swipe-ването му идва от казината във Вегас, като тук пристрастяващата „ облага “ е това да си съвпаднеш с някой.

Неморално държание?

През 2020 държавното управление на Пакистан забрани Tinder на територията на страната, обвинявайки приложението в „ аморално наличие “. Решението се корени главно в религиозните възгледи на нацията (в която уредените бракове към момента са популярни), само че евентуално съдържа и доза справедлива истина. Проучванията сочат, че Tinder може би води до повече изневери и доста хора употребяват приложението даже, до момента в който са във връзка. Еволюционният психолог Дейвид Бъс пък пресмята, че 30% от мъжете в Tinder са… женени. Ауч! 

Виж още: Галена била на инжекции за намаляване? Андреа пусна следващата бомба 

Златната формула

Проведени са доста изследвания и по отношение на това коя е златната формула за триумф в Tinder. Изследователи от университета Queen Mary в Лондон разкрили, че мъжете с няколко фотоси имали пет пъти повече съвпадения от тези единствено с една. Добавяйки документално изложение към профила си,  тези консуматори пък нараснали броя на своите съвпадения от 16% на 69%.

Няма неистина, няма машинация

В Tinder някои търсят обич, други секс, а трети – пари. Това стана ясно откакто на бял свят изплуваха редица финансови измами, извършени посредством уеб страницата за запознанства. Най-известният подобен случай е израелецът Симон Левиев (вдъхновил документалния филм The Tinder Swindler), който употребява Tinder, с цел да се показа за милионерски наследник, след което сполучливо манипулира редица дами да му преведат пари. Негова съществена жертва е норвежката Сесили Фиелхой, от която Левиев съумява да измъкне 200 000 евро. Разпространени в Tinder са и така наречен catfish, или другояче казано профилите, представящи се за някой различен. Статистиката сочи, че 1/3 от хората са се сблъсквали с такива консуматори, а над 50% от американците признават, че послъгват в профилите си (било то за работа, финанси или външен вид)… Леле!

Изображение: iStock


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР