Тази година се навършиха 60 години от убийството на президента

...
Тази година се навършиха 60 години от убийството на президента
Коментари Харесай

Конспирации за убийството на Кенеди

Тази година се навършиха 60 години от убийството на президента на Съединени американски щати Джон Кенеди. Но даже и шест десетилетия по-късно, спекулациите към това кой в действителност стои зад покушението, не стопират. Което пък поддържа живи множеството тайни теории за атентата против 35-ия президент на Съединени американски щати.

След като в 13,00 часа на 22 ноември 1963 година Кенеди е разгласен за мъртъв, неговият вицепрезидент Линдън Джонсън поставя клетва като държавен глава на Съединени американски щати и довършва мандата.

За причинител на убийството на Кенеди е разгласен Лий Харви Осуалд - някогашен US морски пехотинец, последовател на марксистката идеология, който бяга в Съюз на съветските социалистически републики, където прекарва съвсем три години.

Осуалд обаче по този начин и не е изправен пред съд за действието си, защото два дни след ареста му е погубен. Прострелва го Джак Руби - притежател на клуб в Далас, да който се твърди, че има връзки с мафията. Осуалд е прострелян (по-късно умира от раната си) в полицията в Далас на 24 ноември.

Заради спекулациите, че Кенеди е погубен в комунистическа интрига, президентът Джонсън основава комисията „ Уорън “, чието следствие заключава, че Осуалд е работил самичък.

По-късно следствие - на комисията по покушенията на долната камара на Конгреса на Съединени американски щати (HSCA), също открива, че създаден от Осуалд изстрел е умъртвил президента Кенеди. Но HSCA прави и скандално разобличаване - че на аудиозапис от микрофон на служител на реда в Далас се чува четвърти изстрел, т.е. трите създадени от Осуалд и четвърти от различен стрелец. Това съгласно HSCA значи, че е имало двама стрелци, което пък допуска, че убийството евентуално е интрига.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР