Тази година Русия изпитва недостиг от около 4,8 милиона работници,

...
Тази година Русия изпитва недостиг от около 4,8 милиона работници,
Коментари Харесай

Русия изпитва недостиг от около 4,8 млн. работници през 2023 г

Тази година Русия изпитва дефицит от към 4,8 милиона служащи, а острият проблем с работната ръка ще се резервира и през 2024 година, заяви през днешния ден съветският в. " Известия ", представен от Ройтерс.

Вестникът се базира на специалисти и проучвания на Института по стопанска система към Руската академия на науките (РАН).

Председателката на Централната банка Елвира Набиулина съобщи предишния месец, че дефицитът на работна мощ в Русия води до изострен дефицит на работна ръка и заплашва икономическия напредък, до момента в който Москва налива фискални и физически запаси в армията, отбелязва Ройтерс.

Стотици хиляди руснаци напуснаха страната след началото на специфичната военна интервенция, както Кремъл дефинира дейностите си в Украйна, през февруари 2022 година, в това число висококвалифицирани експерти в областта на ИТ. Онези, които избягаха, или не бяха съгласни с войната, или се опасяваха да бъдат призовани да се бият в нея. Отливът се ускори, откакто президентът Владимир Путин, който по-рано този месец се похвали с исторически ниския % на безработица - 2,9% - разгласи частична военна готовност на към 300 000 новобранци през септември 2022 година Путин съобщи, че към този момент не вижда нужда от нова вълна на готовност, напомня информационната организация.

Според създателя на проучването Николай Ахапкин, представен от " Известия ", дефицитът на работна ръка внезапно се е нараснал през 2022 и 2023 година, като изключително търсени са водачите и служащите в търговски обекти.

Официални данни, представени от вестника, демонстрират, че броят на свободните работни места от общата работна мощ се е нараснал до 6,8% в средата на 2023 година, при 5,8% година по-рано.

" Ако разтеглим данните, показани от " Росстат " (държавната статистическа служба), до работна мощ като цяло, може да се предвижда, че дефицитът на служащи през 2023 година ще наброява 4,8 милиона души ", цитира вестникът проучването.

Според министъра на труда Антон Котяков изострен дефицит на работна ръка се усеща в производството, строителството и превоза, което принуждава фирмите да покачват заплащането в опит да привлекат повече чиновници, показва " Известия ".

Вестникът цитира Татяна Захарова от Икономически университет " Г. В. Плеханов ", съгласно която дефицитът на работна ръка евентуално ще се резервира и през идната година, като много мъчно ще се запълват свободните работни места за служащи в индустриални предприятия, инженери, лекари, учители, а и други специалности. Сред аргументите за дефицита на работна ръка тя уточни неприятната демографска обстановка и " миграцията на популацията ".

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР