Тази година работници и служители с имат на нов вид

...
Тази година работници и служители с имат на нов вид
Коментари Харесай

Кога и как родителите да получат данъчното облекчение от 450 лева на дете

Тази година служащи и чиновници с имат на нов тип облекчение от позиция налози. За едно дете данъчната основа се понижава с 4500 лв. и майката/таткото могат да си върнат 450 лв. от налог общ приход. Родителите на две деца употребяват облекчение от 900 лв., а за три и повече ​- 1350 лв.. Това е еднократно и работи единствено за 2021 година, като беше одобрено още в края на предходната година с Преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния на Република България за 2021 година

Досега данъчните облекчения за деца бяха над 22 пъти по-малки – 20 лв. за едно дете и 40 лв. за две.

Има два метода родителите да си върнат част от налога, подобаващ на 450 лв. за едно дете и 900 лв. за две. Първият е посредством работодателя, който в период до 31 януари 2022 година възвръща разликата на работника/служителя. След това компанията ще би трябвало да си прихваща този разход от бъдещите заплащания по налога на всеки чиновник. С други думи, компаниите би трябвало да имат повече оперативни средства. Повечето компании обаче нямат подобен свободен запас, изключително в условия на рецесия и полукретащи сектори поради пандемични ограничавания или забавени доставки за произвеждане, написа " Марица ".

Пример: служителка с 2 деца и месечно брутно трудово заплащане, близо до междинното за страната, от 1500 лева Тя има право на данъчно облекчение от данъчната основа в размер на 9000 лева, което значи, че майката дейно може да получи 900 лв., представляващи сумата от спестения налог от данъчното облекчение (9000 лева х10%). Във фиша с месечната работна заплата се вижда, че дамата има удръжка за налог единствено 129.33 лева Което значи, че работодателят ще би трябвало да заплати общо 900 лв. на служителката в период до 31.01.2022 година Тази сума той ще приспада от последващи заплащания за налог върху приходите от трудови правни отношения. Ако този шеф има единствено една служителка, при равни други условия, това значи той да приспада тази сума в идващите 7 месеца (1500 лева./129.33 лева.).

Ако този шеф има 20 служителки с по 2 деца всяка и с брутни заплати 1500 лв., то сметките демонстрират, че работодателят би трябвало де факто да кредитира страната с 18 000 лв. (900х20), с цел да ги изплати на чиновниците си под формата на данъчни облекчения за деца, след което месеци наред да чака те да бъдат приспаднати от страната от бъдещи налози. И още една догадка – в случай че този шеф при започване на идната година свие активността си и приключи договорите на половината от чиновниците, то при равни други условия, това автоматизирано ще удължи интервала на приспадане на сумата от бъдещите налози на 14 месеца, или 1 година и 2 месеца, пресмятат счетоводители. Сметките демонстрират още, че при чиновниците с по-ниски приходи интервалите на приспадане на кредитираните данъчни облекчения от бъдещи налози са по-дълги. Например, в случай че компанията има наета една служителка с две деца и брутна заплата 700 лв. и в случай че тя употребява данъчно облекчение посредством работодателя си, то при равни други условия, работодателят ще приспада надвнесения налог в идната 1 година и 2 месеца, или 14 месеца.

Вариант №2 за приемане на данъчния бонус, който по всичко проличава, че ще е най-масов. При него родителите получават облекченията чак следващата година, откакто подадат годишната си данъчна декларация. Това мъчно ще се случи до края на февруари месец, тъй като тогава е срокът работодателите да подадат информации за изплатените приходи на чиновниците. Така от 1 март в системата на Национална агенция за приходите ще е налице цялата информация за изплатените от работодателя приходи и удържания налог. Именно по тази причина ще бъде доста мъчно счетоводителят на компанията да подаде въпросната декларация до 10 януари примерно, тъй като служителят бърза да си подаде годишната данъчна декларация до 15 януари и да получи тези пари.

Основното условие, с цел да се получи данъчното облекчение, е служителят-родител да няма задължения към страната. Облекчения се поставят за деца от 0 до 18 години. Бебетата ще донесат пари на родителите си единствено ако майката има приходи, за които се дължи налог общ приход. Майчинството не попада в тази догадка. Облекчения в цялостен размер ще има и за младежите, които тъкмо тази година навършват пълноправие, без значение през кой месец.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР