Тази година през януари се очаква средната месечна температура у

...
Тази година през януари се очаква средната месечна температура у
Коментари Харесай

Януари започва с пролет, кога ще има сняг и какво ще е времето

Тази година през януари се чака междинната месечна температура у нас да бъде над нормата, а месечната сума на преваляванията - към и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат сред минус 13 и минус 8 градуса, а най-високите - сред 10 и 15 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките.

По думите й месецът ще стартира с най-вече слънчево и относително топло време.

А какво време ни чака до края на месеца -

с няг за Коледа нямаше, няма да има и за Нова година. Единствено в планините през днешния ден ще вали сняг. А новогодишната нощ ще бъде ясна, без превалявания, няма да бъде доста студено, даже вятърът ще отслабне.

Дъжд превалява на повече места в Източна България, където и времето е по-облачно.

На Запад слънцето съумява да се покаже.

Днешните оптимални температури ще са по-ниски от вчерашните - сред от 9 до 14 градуса. За София - 7 градуса, а към морето - 11-12.

Максимални температурие в курортите ни - на Алеко ще е -3 градуса, Боровец - +2, Банско - +5, Пампорово - +2 градуса.

Тази нощ преваляванията стопират.

Утре слънцето ще се покаже, само че ще е прохладно и още малко по-хладно.

В неделя, последния ден от тази година, времето остава ветровите, само че температурите ще се повишават. Няма да вали. Температурите ще се покачват, оптималните ще са сред 7 и 12 градуса. В новогодишната нощ ще бъде ясно и съвсем безшумно. Температурите ще са сред минус 3 и 2 градуса.

На първи януари времето ще бъде по-скоро пролетно - слънчево с температури денем над 10 градуса.

Сняг можем да чакаме към 4-5 януари, както и в интервала от 10-и до 15-и януари. Тогава и температурите ще са по-ниски.

След това още веднъж ще се затопля.

В края на първото и през първите дни от

второто десетдневие

на януари ще доминира облачно време, с чести валежи, в по-голямата част от страната от сняг. Температурите ще се намалят, оставайки близки или по-високи от нормалните за средата на януари. През втората половина от интервала ще се затопли, повече в планините, където ще има и повече слънце, а в равнинната част от страната ще остава най-вече облачно и мъгливо.

Изгледите за

третото десетдневие

са температурите да се задържат над климатичната норма, а вероятността за превалявания е релативно по-малка, предвижда Анастасия Кирилова.

Климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология п дефинира януари като най-студения месец от годината и нормално той дефинира характера на зимата - мека, естествена или сурова. Времето през месеца нормално е облачно и мъгливо. При нахлувания на леден въздух от северозапад и североизток вали сняг и се основават условия за снежни виелици, изключително в Северна България.

Средният брой на дните със снежна завивка

през януари в Северозападна България е към 20, а по Черноморието - от 2 до 5. В планините постоянно духат мощни ветрове, нормално от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в множеството региони на страната - абсолютният най-малко за страната ни е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 година През януари има и интензивни стопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Средната месечна сума на преваляванията в по-голямата част от страната е сред 30 и 60 литва на квадратен метър, а в планините и в най-южните региони - сред 60 и 110 литра на квадратен метър.

Астрономическата информация демонстрира, че при започване на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 04 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 07 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 38 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 56 минути.

Фазите на луната през януари са: на 2 януари - пълнолуние, на 9 - последна четвърт, на 17 - новолуние, на 25 - първа четвърт, и на 31 януари - пълнолуние.

Вижте подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР