Тази година през септември се очаква средните месечни температури да

...
Тази година през септември се очаква средните месечни температури да
Коментари Харесай

Какво време да очакваме през септември?

Тази година през септември се чака междинните месечни температури да бъдат към и над нормата, която за равнините е сред 18° и 21°, за високите полета – сред 15° и 17°, а за планините – сред 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат сред 31° и 36°, а най-ниските – сред 2° и 7°. Това оповестиха от Национален институт по метеорология и хидрология.
Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, която за равнините е сред 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските региони – от 50 до 80 л/кв.м.
През първите няколко дни от септември ще е най-вече слънчево и в по-голямата част от страната горещо с оптимални температури сред 31° и 36°. Към средата на първото десетдневие от северозапад на югоизток ще премине едва изразено атмосферно разстройване и на обособени места ще превали временен дъжд. През втората половина от интервала температурите релативно ще се намалят, само че още веднъж ще са по-високи от нормалните. Ще доминира слънчево време с краткотрайни нараствания на облачността. В края на десетдневието облачността ще се усили и тук-там ще превали дъжд.
През множеството дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки до нормалните, а времето ще е умерено и най-вече слънчево. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства с валежи има към 14-15-и и към 18-и септември, когато и температурите релативно ще се намалят.
През третото десетдневие температурите постепенно ще се намаляват. През множеството дни от интервала ще е релативно изсъхнало и умерено. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства с превалявания има към 22-и, 26-и и в края на месеца.
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 02 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 11 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 22 мин. и залязва в 19 ч. и 11 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 49 мин.
Фазите на Луната през месеца са: на 06.09 - първа четвърт, на 14.09 – пълнолуние, на 22.09 - последна четвърт и на 28.09 – новолуние.
На 23 септември в 10 ч. и 50 мин. настава есенното равноденствие и стартира астрономическата есен.
През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата. Това е причина за увеличаване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години преваляванията надвишават неколкократно месечните правила. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с дъжд – към 4. Измервани са извънредно високи температури – към 40°, само че през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР