Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Ето какво време ни очаква през октомври

Тази година през октомври се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която в равнините е сред 11 и 15 градуса, по високите полета - сред 10 и 13, в планинските региони - от 0 до 7. Най-високите температури през октомври ще бъдат сред 27 и 32 градуса, а най-ниските - сред минус 5 и 0, прогнозират от Национален институт по метеорология и хидрология. 

Месечната сума на преваляванията в по-голямата част от страната ще бъде към и под нормата, която за югоизточните региони е сред 50 и 100 л/кв.м, за останалите - сред 40 и 70 л/кв.м.

През първите дни от месеца времето ще е умерено есенно, съвсем без превалявания, ще е най-вече слънчево и с температури по-високи от нормалните. В средата на първото десетдневие през страната ще премине леден атмосферен фронт. От запад на изток облачността ще се усили и тук-там ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще нахлуе леден въздух и температурите ще се намалят. Има възможност след фронталното понижение на облачността минималните температури в котловините и по високите полета да се намалят доста, да са под 3 градуса и там ще се образуват първите есенни слани.

В края на първото и първите дни от второто десетдневие динамичността на атмосферните процеси ще се усили. На доста места ще има превалявания, а понижението на температурите ще продължи и те ще се приближат до климатичните правила. През идващите дни до края на второто десетдневие ще се откри антициклонален вид време. Ще е изсъхнало, най-вече слънчево, тук-там в равнините в часовете до обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Дневните температури още веднъж ще се покачат и ще бъдат над климатичните правила, само че минималните температури ще бъдат ниски - тук-там към и под 0 градуса.

През множеството дни и от третото десетдневие се резервира наклонността температурите да са близки и по-високи от климатичните правила. Времето ще се дефинира от антициклонален вид циркулация. Ще доминира слънчево време със утринни мъгли или ниска облачност в равнинната част от страната. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства има в средата и края на интервала, когато тук-там ще превали дъжд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР