Тази година Plovdiv Jazz Fest се провежда в последните дни

...
Тази година Plovdiv Jazz Fest се провежда в последните дни
Коментари Харесай

Двама носители на Грами ще свирят на Plovdiv Jazz Fest |

Тази година Plovdiv Jazz Fest се организира в последните дни на октомври – от 29 до 31 октомври 2021 година

В рамките на три дни на фестивала гостуват двама носители на „ Грами “ – Антонио Санчес и Брад Мелдау , а неговото начало ще сложи особено основаният план „ Четири млади дами пеят джаз “.

В седмото издание на Plovdiv Jazz Fest ще бъдат връчени две Награди за повсеместен принос в джаза. Едната ще бъде за емблематичния радио и ефирен водещ Тома Спространов , който е измежду най-ерудираните и деликатни анализатори на българската и международната музика в разнообразни жанрове. Той е и от значимите популяризатори на джаза в България. „ Любопитно петолиние “ евентуално е най-старото предаване в радио ефира, защото то стартира през 1967 година и продължава да се излъчва и до през днешния ден по Радио „ Пловдив “.

Вторият приз за повсеместен принос също е обвързван с радиото. Той ще бъде за екипа на Jazz FM радио. Единственото джаз радио в България тази година означи 20 години в ефир. Jazz FM радио постоянно е разпространявало джаз музиката, като е поставяло специфичен акцент върху българската джаз сцена.

Ето и програмата по дни

29 октомври 2021

На 29 октомври Plovdiv Jazz Fest ще стартира с разкриване на изложбата „ Плакати за джаз “ и концерта „ Четири млади дами пеят джаз “.

Изложбата показва създатели и събития от разнообразни точки на планетата, които ще покажат трендове и забавен взор върху джаз тематиката, която участва интензивно в историята на актуалния афиш. Плакатите са част от сбирката на Международното триенале на театралния афиш, която за последните 26 години е най-богатият фонд на български и международни плакати. Експозицията е първата от серия, отдадена на тематиката за музиката в сбирката на Триеналето. Изложбата ще бъде ситуирана във фоайето на Дом на културата „ Борис Христов “ и ще бъде налична целодневно през дните на фестивала.

Първата концертна вечер ще стартира със специфичната продукция на Plovdiv Jazz Fest „ Четири млади дами пеят джаз “. На 29 октомври от 20:00 ч. на сцената на Дом на културата „ Борис Христов “ ще се качат четири от най-впечатляващите и отличителни гласове на българската джаз и поп сцена – Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова. Заедно с тях ще бъдат джаз триото – Васил Спасов (пиано), Мишо Иванов (бас) и Атанас Попов (барабани), както и струнният квартет с присъединяване на Ивелина Христова (цигулка), Диляна Димитрова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело).

Вокалният план включва песни от някои от емблематични филми на XX в., множеството от тях черно-бели. Тази хармония ще бъде претворена в нов прочит от маестро Васил Спасов, който е един от изтъкнатите джаз музиканти, композитори и оркестратори. Програмата ще включва доста изненадващи версии на класики като Moon River от „ Закуска в Тифани “ или As Time Goes By от „ Казабланка “. „ Четири млади дами пеят джаз “ е третият сходен концерт, основан по самодейност на Plovdiv Jazz Fest, отдаден на театралната среща на разнообразни артисти, с хетерогенен вокален опит и присъщ жанр. Предшестват го „ Четири дами пеят джаз “ (с присъединяване на Андрония Попова-Рони, Белослава, Мирослава Кацарова и Хилда Казасян) и „ Четирима господа пеят джаз “ (с Орлин Павлов, Свилен Ноев, Стефан Вълдобрев и Павел Терзийски).

30 октомври 2021

30 октомври ще стартира с уъркшопа на музиканта Павел Терзийски, отдаден на разнообразни вокални техники. Павел Терзийски е един от най-изявените и неконвенционални вокалисти в България, който свързва естетиката си с джаз, бразилска боса нова и електронна музика. В събота от 16:00 ч. в бар „ Контрабас “ в Пловдив той ще ни поведе в един друг и неочакван свят на вокалното изкуство и импровизации, където всеки участник ще може да открие нови хоризонти за себе си. Уъркшопът ще се организира със свободен достъп и без авансово записване.

От 20:00 ч. на 30 октомври в Дом на културата „ Борис Христов “ ще бъде концертът на четирикратния притежател на „ Грами “ – барабанистът и композитор Антонио Санчес. В последните седмици стана ясно, че с изключение на с чисто нова група, Антонио Санчес ще показа и напълно новия си план SHIFT // A Bad Hobre Project. Пловдив е част от „ премиерното турне “ на бъдещия албум на Антонио Санчес в Европа. Проектът включва 12 артисти, които Санчес кани с една единствена молба – да му дават запис на ария, която те изберат и утвърждението той да я преработи. Така той основава албум, в който в основна роля са (както е обичайно) гласът, само че и барабаните. Концертът на Антонио Санчес с Тана Алекса, Лекс Садлър и BIGYUKI е изключителна опция българската аудитория да е измежду първите, които ще чуят новаторската работа на Санчес.

Антонио Санчес е от най-важните джаз барабанисти на интернационалната сцена. През последните години той записва 9 албума с Пат Матини и работи с Чик Кърия, Гари Бъртън, Майкъл Брекър, Чарли Хейдън и Тутс Тилeманс. Антонио Санчес обаче има и независима кариера на композитор.

През 2014 година работата на Санчес става необятно известна със запаметяващата се музика на кино лентата „ Бърдмен (или непредвидената добродетел на невежеството) “ на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту.

31 октомври 2021

Последният ден от фестивала ще стартира с показване на книгата „ Чувствителният повествовател “ от Олга Токарчук. Разговорът ще бъде отдаден за най-новата книга на нобеловата лауреатка – сборникът с есета „ Чувствителният повествовател “ (превод от полски Крум Крумов), само че и на значимите тематики в творчеството на Токарчук въобще. Ина Иванова ще беседва с редактора Невена Дишлиева в изложба „ Джуркови “. Срещата с тях и творчеството на Олга Токарчук ще бъде на 31 октомври от 17:00 ч.

Последното събитие от тазгодишната стратегия ще бъде гостуването на един от най-влиятелните джаз пианист Брад Мелдау и неговото в действителност прословуто трио, в което вземат участие още двама забележителни музиканти като – басистът Лари Гренадиър и барабанистът Джеф Балард. Формацията има концерти из целия свят още от средата на 90-те. Паралелно Мелдау развива и своята солова кариера, само че солидна част от творчество му е обвързвана точно с неговото трио. През 2020 година Брад Мелдау получава „ Грами “ в категорията „ Най-добър инструментален джаз албум “ за Finding Gabriel.

Днес дискографията му като водач включва 25 албума, а още 16 са основани в съдействие.

През последните три десетилетия, с изключение на със своята тайфа, той работи с редица знакови джаз музиканти като Джошуа Редман, Пат Матини, Чарли Хейдън, Лий Кониц, Кърт Розенуинкъл, Марк Търнър и други Записвал е с Майкъл Брекър, Уейн Шортър, Джон Скофийлд и Чарлз Лойд.
Брад Мелдау е извънреден импровизатор, който с голям интерес съчетава джаз, класическа и поп музика, а осъществяванията му са същински интензивно прекарване.

Брад Мелдау трио ще закрие седмото издание на Plovdiv Jazz Fest на 31 октомври от 20:00 ч.

Всяка от вечерите на Plovdiv Jazz Fest ще приключва с обичайните джем сешъни в Bee Bop Café . Началният им час ще бъде 21:30 ч.

Достъпът до концертите на Plovdiv Jazz Fest се реализира с Цифров Коронавирус сертификат
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР