Тази година първоначалните ни данни показват, че ще бъдат обезпечени

...
Тази година първоначалните ни данни показват, че ще бъдат обезпечени
Коментари Харесай

Училищата в страната са обезпечени с учители

Тази година първичните ни данни демонстрират, че ще бъдат обезпечени всички училищен позиции, разяснява пред публицисти в Народното събрание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди началото на новата образователна година.
Той изясни, че обичайно има дефицит по някои дисциплини. Затова някои позиции ще бъдат обезпечени с така наречен неправоспособни учители - хора, които нямат учителска дееспособност, другаде ще съчетават предмети, на трето място пенсионери ще останат да преподават една или няколко години след навършване на пенсионна възраст.

Очакваме максимален дефицит в системата на обучение след 10 години, разяснява просветният министър. В момента към момента имаме запас, изясни той. Имаме учители, които са приключили предишни години, само че са излезли или не са се присъединили в системата на образованието. Имаме запас в дребните обитаеми места, където има отрицателни демографски процеси, уточни Вълчев.

Министърът разяснява, че дефицитът на учители ще се задълбочава в идващите години и по тази причина се усилват възнагражденията, картографира се търсенето и предлагането на учителска работа. В някои региони, изключително в огромните градове, където има педагогичен факултети, имаме остатък на учители, а в по-малките отдалечени обитаеми места имаме дефицит и точно там усилваме финансирането, добави той.

Също по този начин Министерството планува да започва национална стратегия в края на тази година или при започване на идната, която да бъде самобитна различна пътека, по която хора, които не са учители, само че желаят да преподават, да могат да влязат в учебно заведение и да бъдат подкрепени в интервал от една година да придобият педагогическа дееспособност, заяви Красимир Вълчев. Също по този начин предвиждаме и да имаме корпус от особено подготвени учители, които да са се съгласили авансово да бъдат ориентирани към избрани учебни заведения, в които най-трудно се намират учители, където е най-неблагоприятно да се работи, където има най-голяма централизация на проблематични деца против по-високо заплащане, сподели той. Министърът добави, че сега се работи по огромен програмен план, финансиран от Европейска комисия, който дава съображение за развиване на такава активност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР