Тази година няма да е от успешните за инвеститорите на

...
Тази година няма да е от успешните за инвеститорите на
Коментари Харесай

Инвеститорите са изправени пред рязък спад на дивидентите

Тази година няма да е от сполучливите за вложителите на фондовите тържища

Инвеститорите се приготвят за внезапен спад в дивидентите, откакто фирмите от показателя FTSE 350 оповестиха ограничения за справяне с рецесията, провокирана от Covid-19, оповестява Financial Times. Фирмите, които се опитваха да изчислят вредите от пандемията, оповестиха нова вълна на прекъсване на погашение на дивиденти и преустановяване на назад изкупуване на акции. Телевизионният канал ITV заяви, че намаляването на дивидентите ще спести към 300 млн. паунда в изискванията на спад на рекламните доходи и прекъсване на продукции. Компанията за офиси и споделени пространства IWG няма да изплати цялостния размер на дивидентите и прекрати противоположното изкупуване на акции в размер на 100 млн. паунда, защото коронавирусът докара до наложително затваряне на офиси на компанията. Fuller`s, която има бизнес в ресторантьорския бранш, отдръпна прогнозите си и разгласи, че ще обмисли понижаване на дивидентите, откакто държавното управление принуди питейните заведения и заведенията за хранене да затворят. Royal Dutch Shell ще спре програмата си за назад изкупуване на акции. Ритейлърът Kingfisher отсрочи оповестяването на годишните си финансови резултати по съвет на английската Служба за финансов надзор и разгласи, че няма да има дивиденти. Автобусният оператор Stagecoach също разгласи, че несигурността, породена от въздействието на Covid-19, значи, че спомагателни дивиденти през тази година са малко евентуални. Вълната от понижаване на дивиденти стартира през предходната седмица с фирмите William Hill и Marks and Spencer, които нанесоха спомагателна вреда на акционерите. Те към този момент търпят загуби в портфейлите си след внезапното намаляване на цените на книжата на борсата.

Изглежда че пандемията ще постави завършек на дълготрайната процедура за погашение на дивиденти на вложителите. От края на финансовата рецесия дивидентните заплащания на компании от показателя FTSE 100 са се удвоили - от 46 милиарда паунда през 2009 година до 90 милиарда паунда през 2019 година по данни на борсовия медиатор AJ Bell. Специалните дивиденти и противоположни изкупувания също са включени в статистиката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Анализаторите чакаха още 2% покачване в заплащанията, тъй че те да доближат 91.5 милиарда паунда. Инвестиционният шеф на AJ Bell Рус Молд споделя обаче, че това " наподобява оптимистично ".

Мерките на бизнеса

Много английски компании към този момент са понижили или прекратили изплащането на дивиденти. Голяма част от тях са в услугите, като да вземем за пример бирариите Marston´s и Wetherspoons, а анулираните спортни събития принудиха фирмите за залагания William Hill и Playtech да вземат ограничения. Строителните Travis Perkins и Crest Nicloson, както и ритейлърите като M&S също анулираха годишните дивидентни заплащания. Next и National Express са идващите компании, които обмислят да подхващат този ход.

Инвеститорите се тормозят, че покриването на дивидентите от облаги е станало прекомерно оптимистично поради невиждания спад в търсенето във всички браншове, както и индиректните резултати от това върху индустриалните и веригите за доставка.

" Преследването на тактиката " затваряне на всичко " от страна на държавните управления утежнява корпоративните парични потоци с всеки минал ден ", разясняват от анализаторската компания Stifel, което ще се отрази на цената на акциите и облагите.

Продължителният спад на икономическата интензивност би могъл да се отрази върху цените на стоките и от своя страна върху изплащанията на групи, профилирани в добива на първични материали, като Glencore, до момента в който BP и Shell имат проблеми поради внезапното намаление на цените на петрола. Компаниите могат да се озоват в състояние, в което са неспособни да изплатят финалните дивиденти, в случай че са принудени да анулират или отсрочат годишните си събрания на акционерите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР