Тази година най-вероятно няма да видим изпълнение на капиталовите разходи

...
Тази година най-вероятно няма да видим изпълнение на капиталовите разходи
Коментари Харесай

Юлиан Войнов за новата план-сметка: Най-важният въпрос е дали ще бъде спазено бюджетното салдо за 2024 година

Тази година най-вероятно няма да забележим осъществяване на финансовите разноски - в макрорамката на бюджета се вижда, че за идната година растежът на финансовите разноски е доста повишен. Това, което няма да бъде изпълнено тази година ще се направи опит да бъде изпълнено идната. Освен това има спомагателни разноски, които би трябвало да бъдат увеличени като настоящи и обществени разноски, което ще рефлектира и на приходната част на новия бюджет. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доктор Юлиан Войнов, финансист и икономист.

" Предложените закони сега, признати от Министерски съвет и към този момент налични в Народното събрание, целят увеличение на данъчните доходи от източници, които до този миг не са били употребявани оптимално рационално. Най-важният въпрос е дали в края на краищата ще бъде спазено бюджетното салдо за 2024 година Бюджетен недостиг е заложен на 3%, от позиция на задачата на България за влизане в Еврозоната, това е един от значимите критерии наред с инфлацията, която също е един от основополагащите критерии и оценката на страната за готовността й за влизане в Еврозоната ", означи икономистът.

Според Юлиан Войнов при всички случаи ще има напрежение към новата план-сметка, защото предложенията на Асен Василев срещат отпор в разнообразни сфери.

" Особено дейни в това отношение са ресторантьорския бизнес, където има много начинания против плануваните промени. От позиция на това, че част от участващите в така наречен сглобка по-скоро са склонни да поддържат настояванията на избрани бизнеси, в частност на ресторантьорския бизнес. Най-вероятно ще породи напрежение в държавното управление и в Народното събрание, доколкото тези проблеми могат да основат в действителност съществени проблеми на бюджета и на макроикономическата обстановка в страната, в сегашния миг е мъчно да се дефинира. Но при всички случаи самият бюджет и надлежно измененията в данъчните закони ще минат, съгласно мен мъчно, с доста разгорещени диспути, с доста промени.

Това, което е най-важно е, след приключването на дебатите и приемането на окончателния вид на бюджета, да не се стигне до обстановка, където заложеният бюджетен недостиг да бъде надхвърлен. Защото това изрично ще значи, че ние независимо и еднопосочно поемаме пътя на отвод от влизане в Еврозоната ", означи икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР