Тази година на зрелостните изпити се получи най-високият резултат в

...
Тази година на зрелостните изпити се получи най-високият резултат в
Коментари Харесай

Резултатите от матурата по български език са рекордно високи: Средният успех е 4,32

Тази година на зрелостните изпити се получи най-високият резултат в брой точки по български език и литература в исторически проект. Той е 58,48 точки, който е с няколко десети по-добър от досегашния най-хубав резултат, получен през 2008 година. Това съобщи служебният министър на образованието Галин Цоков на брифинг в министерството по отношение на резултатите от матурите и националното външно оценяване след 4-ти клас. 

Средният триумф по български език и литература 4,32, а предходната година беше 3,93. Много съществено повишаване, съобщи министърът. 

По думите му слабите оценки по на ДЗИ-то БЕЛ понижават с към 7%. Спад се следи както и в междинните оценки, по този начин и тези и в положителните. Същевременно се усилват оценките с " Много добър " и " Отличен ".

От профилираните матури междинният брой точки е 67,18, което подхожда на " Много добър " 4,72. За съпоставяне предходната година е бил 62,11. Най-сериозното повишаване на точките се наблюдава при матурите по британски език и биология, само че също по този начин и по математика, където растежът е с 15 точки, а отличните оценки са 13% от всички резултати. 

При изпитите за придобиване на професионална подготовка междинният резултат е 4,51. Най-добри са резултат се демонстрират в региона на " Администрация и ръководство ", " Архитектура и строителство ", " Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг " и " Информатика ". 

При Националното външно оценяване за четвъртокласниците също се регистрират позитивните трендове. Средният брой точки по български език и литература е 72,6, по математика - 70,53. Учениците с отличните оценки по двата предмета е 15 570 възпитаници, което е с 50% повече по отношение на предходната година.  

Според просветният министър по-добрите резултати се дължат на подхванатите незабавни дейности по разбор на аргументите за слабите резултатите от миналогодишните изпити. Министър Цоков сподели, че районните просветителни ръководства са положили задоволително старания за повишение на резултатите като са се провеждали пробни изпити, засилила се е подготовката, както и се е следяло за наличието на учениците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР