Тази година на 28 юли украинците за втори път празнуват

...
Тази година на 28 юли украинците за втори път празнуват
Коментари Харесай

Украйна празнува Деня на държавността



Тази година на 28 юли украинците за повторно честват Деня на държавността. Този много " млад " празник съответствува с Деня на кръщението на Киевска Рус, от който към този момент са минали 1035 години.

Празникът на украинската държавност беше основан от президента на страната Володимир Зеленски по време на честванията за 30-годишнината от независимостта на Украйна и за първи път беше маркиран предходната година.

Датата на честването е значима - 28 юли, тъй като този ден се празнува и като Денят на кръщението на Киевска Рус, който от своя страна съответствува с църковния ден на паметта на равноапостолния княз Владимир Велики. Във връзка с празника президентът на страната Володимир Зеленски насочи своето послание към нацията:

„ Денят на украинската държавност. Денят на християнизацията на Русия. Свободен Киев. Украйна, която в никакъв случай няма да се откаже от свободата си. Нашите герои, които пазят свободата на Украйна. Нашите полезности. И нашето единение – на всички украинци.

Сега, както преди повече от хиляда години, нашият цивилизационен избор е единение със света.
Изборът на Украйна е да бъде мощ в международната история. Да има право на своя национална история – на своя народ, на своята земя, на своята страна. И на нашите деца – всички бъдещи генерации на украинския народ. Със сигурност ще спечелим!

Поздравления за Деня на държавността на Украйна!
Поздравления за Деня на християнизацията на Рус-Украйна!
Слава на Украйна! “

Както означават в Украинския институт за национална памет, празникът има за цел да подсети, че " украинската държавност има повече от хилядолетна традиция и произходът й е в съветската средновековна страна, чийто център беше Киев ".

Управлението на княз Владимир се трансформира в разцвета на Киевска Рус, а приемането на християнството през 988 година е избор в интерес на европейската цивилизация и развиване.

Името " Украйна " се загатва за първи път в Ипатиевската хроника през 1187 г.;
политическият и културен център на Киевска Рус - Киев - остава политически и културен център на модерна Украйна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР