Тази година Мики Маус ще стане на цели 96 години.

...
Тази година Мики Маус ще стане на цели 96 години.
Коментари Харесай

Невероятно, но факт: В началото Мики Маус не е бил мишка

Тази година Мики Маус ще стане на цели 96 години. Въпреки това той няма нито един бял косъм. Интересното обаче е, че първоначално Мики е бил не мишка, а...заек.

Disney Brothers Studio беше просто още едно зъбно колело в анимационната машина на Universal Pictures, когато през 1927 година Уолт Дисни сътвори воин на име Осуалд, Щастливия заек. Със своето кръгло, бяло лице, огромен нос и клепнали черни уши, усмихнатият Осуалд беше неотложен шлагер и Universal поръча поредност от серии. Когато през 1928 година, написа Time.

Дисни се среща с ръководители, с цел да договаря за различен контракт, заекът към момента язди високо и аниматорът счита, че има превъзходство. Вместо това студиото му сподели, че е наело всички негови чиновници и е запазило правата върху Осуалд. Univesral предложил да задържи Disney, в случай че вземе по-ниска заплата, само че той отказал.

Той и Уб Айверкс – единственият предан аниматор, който остана с Disney Bros., имали серия от безсънни нощи за заместника на Осуалд. Така те съкратиха ушите, прибавиха спомагателна подплата към средата и трансфораха заека в мишка. На име Мортимър. Прозвището не продължи дълго; има редица истории, които се пробват да обяснят по какъв начин и за какво се е стигнало до промяната на името - най-популярната е, че брачната половинка на Дисни мразела името и предложила замяната му с името Мики.

Първите два късометражни кино лентата с Мики не привлекли внимание, само че по-късно се появи Steamboat Willi, първата анимация, включваща синхронизирана музика и звукови резултати. Премиерата на кино лентата е в Ню Йорк на 18 ноември 1928 година и мигновено става шлагер. Поредица от късометражни филми с Мики Маус се появили в границите на няколко месеца. Мишката към този момент се трансформирала в шлагер и същинският талант на Уолт Дисни незабавно се възползвал от  това- почнали да се оферират серия от артикули с Мики, а в границите на две години проработил и почитател клубът на Мики Маус.

През 1935 година млад аниматор на име Фред Мур прави първата одеждa на Мики. По-ранните аниматори са рисували мишката като поредност от кръгове, които лимитират придвижването му. Мур, който по-късно анимира сегмента на Sorcerer`s Apprentice на Fantasia - му даде крушовидно тяло, зеници, бели ръкавици и съкратен нос, с цел да го направи по-сладък. Малко по-късно Мики се появил и в цвят.

До 1937 година Disney Studios продуцира към 12 шорт серии на Мики годишно, като самият Дисни обезпечава високия глас на мишката. Мики стана футболен воин, ловджия, шивач и симфоничен диригент. Той инцидентно се напръска с инсектицид, избави Плутон от ловеца на кучета, блъсна кола в плевня, изостана с наема си, записа се в армията, върна къщата си и се бореше за Мини с безчет мускулести неприятни момчета (въпреки че той постоянно я печелеше назад накрая). 

До 50-те години на предишния век Мики има тематичен парк, комикси за вестници и The Mickey Mouse Club, хитовото телевизионно вариететно шоу, което сложи началото на кариерите на тийнейджърски звезди от Анет Фуничело до Джъстин Тимбърлейк. След това филми на Дисни като Бамби и Спящата хубавица започнаха да печелят похвали и касови доходи и мишката остана на назад във времето. Между последния му късометражен анимационен филм от 1953 година, The Simple Things, и специфичния коледен филм от 1983 година Mickey`s Christmas Carol, мишката, която построи къщата на Disney, остана без работа в продължение на 30 години.

Въпреки това, макар полупенсионирането на Мики, ушите му към момента са една от най-известните културни икони на 20-ти и 21-ви век. Той е театралничил за фотоси с всеки президент на Съединени американски щати след Хари Труман, като се изключи един (Линдън Джонсън в никакъв случай не е посещавал тематичен парк на Дисни). Дисни твърди, че Мики е бил прочут на 98% от децата на възраст сред 3-11 години по целия свят. Продажбите на артикули, свързани с мишката, са намалели от най-високата си стойност от 1997 година, само че те към момента съставляват към 40% от приходите на компанията от потребителски артикули.

Мики се завърна на огромния екран с епизодична роля в " Кой подстрои заека Роджър “ от 1988 година Бъгс Бъни на Warner Brothers също взе участие във кино лентата и двете компании желаеха всеки воин да получи еднообразно екранно време до последната секунда. През 2002 година той се появява във видеоиграта на PlayStation2 Kingdom Hearts, напомня businessnovinite.bg. И през 2006 година той стана 3-D за първи път. Сега можете да го видите в Mickey Mouse Clubhouse, ранно утринно шоу на Disney Channel, предопределено за деца на възраст 2-6 години. Или можете да резервирате полет до Disney World и сами да разтърсите неговата голяма ръкавица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР