Тази година мъжете ще се пенсионират на 64 години и

...
Тази година мъжете ще се пенсионират на 64 години и
Коментари Харесай

Колко ще загубим, ако решим да се пенсионираме година по-рано?

Тази година мъжете ще се пенсионират на 64 години и 6 месеца, а дамите на  62 години. Задължително е обаче мощният пол да има 39 години и 4 месеца стаж, а дамите да са изработили 36 години и 4 месеца, напомнят от Министерството на труда и обществената.

Тези, които разполагат с нужния стаж, само че не са навършили години, а са решили да се отдадат на подобаващ отдих година по-рано, пенсията им ще намалее с 0,4% месечно, т.е. с 40 ст. на всеки 100 лв.. И за тях обаче има условия, те са мъжете да са навършили 63 години и 7 месеца и да са изработили стаж от 39 години и 6 месеца, а дамите да са навършили 61 години и 2 месеца и да имат стаж 36 години и 6 месеца, навършената възраст за пенсиониране и направеният стаж се усилват гладко всяка година.

През 2037 година възрастните и от двата пола ще се пенсионират на една и съща възраст – 65 години, като нужният стаж за мъжете е 40 година, а за дамите 37 година След това възрастта за излизане в пенсия ще се трансформира по отношение на повишаването на междинната дълготрайност на живота.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР