Тази година кандидат-студентите в Техническия университет - София се бориха

...
Тази година кандидат-студентите в Техническия университет - София се бориха
Коментари Харесай

Киберсигурност- най-желаната специалност в Техническия

Тази година кандидат-студентите в Техническия университет - София се бориха за банкет в четири нови дисциплини. От новата образователна година четирите нови специалности във висшето образователно заведение са " Интелигентни системи и изкуствен интелект " – на български и британски език, " Киберсигурност ", както и " Анализ на данни ".

Най-голям интерес е имало към дисциплината " Киберсигурност ", а за нея са се борили повече от 8 души за едно място. Най-ниският бал за банкет е бил 28, при оптимални 30 точки. С най-голям бал са били одобрявани студенти в специалността " Компютърно и софтуерно инженерство ", оповестиха от университета. Не отстъпват по избор и висок бал специалности като " Автомобилна електроника ", " Авиационно инженерство ", " Информационни и софтуерни науки ", " Професионална педагогика ".

Подробности пред Радио София разказа проф. доктор. инж. Огнян Наков, декан на Факултет " Компютърни системи и технологии " към ТУ - София. Според думите му, високият приемен бал се дължи на положителното име, което в годините обратно е построил Факултетът по " Компютърни системи " в ТУ-София.

" През ден сме посещавани от компании, които търсят нашите ученици и метод да се доберат до тях, с цел да ги ангажират ", разяснява проф. доктор. инж. Наков. Той добави, че България има голяма потребност от такива експерти, тъй като съвсем всеки месец се случва нещо, което е от народен мащаб, а локалните пробиви на компании или частни лица са всекидневие.

Освен това посочи, че в огромната си част пробивите са обикновени и се дължат на свалени скриптове от интернет, чрез които може да се пробие една едва написана софтуерна система. Противодействието за тези способи се състои в добре написания програмен продукт и добре управляваната мрежа, само че квалифицираните фрагменти от наша страна за момента са дефицитни. Той акцентира, че защитата на една цифрова среда е многопластова и заради това би трябвало да има добре подготвени фрагменти от разнообразни звена.

Относно специалностите " Интелигентни системи и изкуствен интелект ", както и " Анализ на данни " проф. Наков разяснява, че естественият блян е да се развива просветителната среда в сходство с потребностите на времето.

" Непрекъснато се приказва, че висшето обучение би трябвало да е до промишлеността, до обществото и до бизнеса ", добави той и акцентира, че по данни взети от МОН, Национален осигурителен институт, държавни структури и бизнес организации малко от възпитаниците на ТУ - София напущат страната. Това са някъде от порядъка на 12-15% за разлика от медицината, където съотношението е противоположното. ", 

" Фактите демонстрират, че най-големите международни софтуерни компании откриха тук, в България, в София своите развойни центрове. Това са центрове с по 600-800 програмиста ", означи проф. Наков и добави, че компаниите са избрали България, а не прилежащи балкански страни, тъй като у нас са намерили готови софтуерни фрагменти.

Той показа, че би трябвало да бъдем отворени към развиването на стопанската система и обществото, и бързо да се нагаждаме и добави, че дистанционното образование е било неизбежно, само че не е дало положителни резултати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР