Тази година имаме много добро производство на зърно с много

...
Тази година имаме много добро производство на зърно с много
Коментари Харесай

Зърнопроизводител:Натискът от свръхпредлагането оказва ефект върху пазара

Тази година имаме доста положително произвеждане на зърно с доста положително качество. 93% от зърното е с високо качество. Нямаме потребност от импорт на украинско зърно, има задоволително зърно и за експорт. Това сподели Костадин Костадинов - ръководител на Национална асоциация на зърнопроизводителите, в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Според отчета на БАБХ за вноса на слънчогледа от Украйна няма отклонения от стандартите, а при пшеницата всичко е по стандартите. Той обаче добави, че след Консултативния съвет по зърното до зърнопроизводителите е достигнала информация за засечена проба с некачествено и инфектирано украинско зърно. „ То действително беше прикрито от заместник-директорката на БАБХ Оля Караджова. Уведомили сме министъра за това ", съобщи Костадинов.

Натискът от свръхпредлагането оказва резултат върху пазара, уточни ръководителят на НАЗ. „ Както разбрахме от търговците, няма декларирани контракти и кораби до Нова година, което в следствие ще окаже доста неприятен резултат върху зърнопроизводителите. Пазарът замря тотално, не се купува никаква продукция, складовете на производителите сега са цялостни. Те са притискани от банки и компании снабдители да се разплатят, следва ни погашение на ренти в края на годината ", изясни Костадинов.

В останалите страни на първа линия - Полша и Румъния, не задържат зърно, а ограниченията по надзор на преноса са доста строги, уточни той.

Ако няма резултат от диалозите с еврокомисаря по земеделие, зърнопроизводителите ще подхващат протестни дейности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР