Тази година грипът обхваща първо Централна и Източна България. За

...
Тази година грипът обхваща първо Централна и Източна България. За
Коментари Харесай

Кунчев: Грипът удря първо Централна и Северна България

Тази година грипът обгръща първо Централна и Източна България. За изненада в София ще се появи малко по-късно. Много по-малко са позитивните проби от COVID-19, спрямо тези от грип. Това съобщи по Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той заключи, че при започване на януари вървяха дружно и коронавирус и грип. С началото на грипната вълна  към този момент тотално превалира грипа . Много по-малко, под 1/4 са позитивните проби за коронавирус, спрямо тези от грип. Единият от вариантите има капацитет да провокира зараза.

„ В рамките на 24 часа се трансформират цифрите. В момента с по-висока заболеваемост са Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Плевен, Габрово. Възможно е през идната седмица може да се причисли и Смолян “, сподели той.

По думите му антибиотиците твърдо не са вид за лекуване на грипа. С тях можем единствено да си навредим, уверен е здравният контрольор.

Що се отнася до превантивните ограничения, Кунчев призна, че хората са се уморили от тях и са чувствителни при налагане на нови ограничавания.

Ние обаче продължаваме да ги прилагаме при съществуване на зараза, с цел да понижим интензитета на болесттите.

Припомняме, че още през декември 2023 година доцент Кунчев предвижда, че пикът на грипа ще е през януари.

https://news.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР