Тази година гларусите и чайките по морето са особено агресивни

...
Тази година гларусите и чайките по морето са особено агресивни
Коментари Харесай

Гларуси и чайки съвсем изнагляха: Нападат туристи!

Тази година гларусите и чайките по морето са изключително нападателни и цели ята атакуват хора и храна, оплакаха се туристи. За феномена потвърдиха еколози, написа Труд. Случаите на изтръгната от ръцете на туристи закуска са стотици, а пернатите към този момент не се одобряват като романтика, а като инвазия. "Нямаме публични данни дали популацията се е нараснала, само че като варненец мога да кажа, че в последните години броят на тези птици нараства ", сподели шефът на локалната екоинспекция Венцислав Николов. В България има няколко типа чайки, а най-разпространена е средиземноморската, която множеството хора назовават гларус.

Орнитологът Петър Янков изясни, че сега дребните гларусчета напущат гнездата и по тази причина броят на птиците е по-голям. Според Ивайло Иванов от Българското сдружение за отбрана на птиците чайките може би не са се нараснали, а човешката активност ги е предиздвикала да се приспособяват към изменящата се среда. Например прекъсването на всеобщото строителство по морето е успокоило гларусите и те по-смело навлизат в градовете. Изследване за броя на морските птици не е правено, тъй като те са от така наречен всеобщ тип.

Експертите споделят, че чайките са трансформирали питателните си привички, размножавайки се в градска среда. В дивата природа те атакуват по-големи птици, да вземем за пример пеликани, с цел да изтърван храната си. Сега гларусите вършат същото с хората.

Варненци знаят добре местата, където птиците нападат. Това са регионите към хотел "Черно море ", площад "Независимост " и централните учебни заведения. Общото за тези места е, че има доста открити сладкарници.

Чайките са завладяли и вътрешността на страната. От най-малко 20 години те са честа панорама в София, Пловдив, Русе, където въпреки всичко има реки. Тези птици ядат съвсем всичко и когато намерят място с храна, неналичието на вода не е проблем.

Общинските управляващи поучават хората да затварят капаците на кофите за боклук и да не хвърлят боклуци безсистемно. Чайките са предпазен тип, което прави невероятно регулирането на популацията им. Не са необичайност случаите, в които варненци и бургазлии сами се пробват да се оправят с нахалните птици, като стрелят по тях. Това е неразрешено, само че осъдени няма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР