Тази година форумът ще се проведе между 21 и 24

...
Тази година форумът ще се проведе между 21 и 24
Коментари Харесай

Давос 2020: Рисковете, свързани с климата, засенчват всички други

Тази година форумът ще се организира сред 21 и 24 януари.

Политици, представители на бизнеса и банкери ще се срещнат за следващ път в швейцарския курорт Давос на Световния стопански конгрес. Тази година главната тематика на започващото във вторник - 21 януари, събитие е " Заинтересовани страни за резистентен и обединен свят ". Участниците ще разискват обвързваните с измененията в климата опасности, както и потребността от незабавни ограничения във връзка с тях, защото " те засягат всеки аспект от живота ". " Светът е в изключително състояние и прозорецът за деяние се затваря бързо ", разяснява създателят и изпълнителен шеф на форума Клаус Шваб, като добави, че на форума ще стартира публично-частна самодейност, която цели засаждането на един трилион дървета до края на десетилетието.

Нови закани

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Глобалните опасности през 2020 година

Увеличаване

Глобалните опасности през 2020 година

Преглед на оригинала Смаляване
Рисковете, свързани с климата, засенчват всички други опасности – в това число и икономическите. Те са измежду най-големите паники, както на държавните управления, по този начин и на бизнесите, при започване на новото десетилетие. Обществото се нуждае от нова " парадигма на растежа ", която да се занимава с взаимосвързаността на социално-икономическите фактори с изменението на климата. Същевременно бизнесът би трябвало да приспособява своите индикатори, с цел да оцени цената на природата. Това са изводите от годишният отчет Глобални опасности 2020 на Световния стопански конгрес.

Според отчета пет от десетте най-големи опасности са климатични, а три са индиректно свързани с климата. Ефектите от тях не са само върху околната среда, а оказват въздействие и върху геополитическата обстановка. " През 2019 година геополитическото и геоикономическото напрежение ускориха несигурността, до момента в който светът трябваше да се оправя с " провокации " като деградирането на околната среда и редица дълбоки софтуерни промени. През 2020 година към този момент имаме изключителна обстановка с климата ", се споделя в отчета.

Предвид продължаващото световно икономическо неразположение е странна неналичието на стопански опасности в челната десетка – на първо място, тъй като забавянето на стопанските системи лимитира напредъка във всички области, в това число и във връзка с климатичните политики. Според Емилия Гранадос Франко, който управлява екипа, изготвил отчета, отсъствието на икономическите опасности измежду водещите 10 е по-скоро притеснително и евентуално е единствено краткотрайно събитие. " Екологичните и икономическите опасности са неразривно свързани и възприемането на им като обособени проблеми могат да попречат на интегрираните старания за смекчаването им ", разяснява той.

Капани и слепи петна

Здравето на планетата е от изключително значение най-много при по-младите генерации. В отчета се акцентира какъв брой друго е отношението им по отношение на това на родените преди 1980 година За тях климатичните опасности преобладават над всичко останало в кратковременен и дълготраен проект.
Почти 90% от интервюираните в тази възрастова група считат, че " рисковите топлинни талази ", " унищожаването на екосистемите " и " утежняването на здравето поради замърсяване " ще се влошат през 2020 година При предходните генерации по този начин дават отговор не повече от 70%. Младите също по този начин считат, че вероятността от появяването на климатични опасности ще става все по-голяма.

Същевременно рискът от единение в реагирането на измененията в климата пораства, само че сме очевидци и на увеличаващо се икономическо и политическо разделяне, се споделя още в отчета. От близо 750 експерти и влаителни персони по света, интервюирани за потребностите на текста, 78% считат, че " икономическата борба " и " политическото разделяне на национално равнище " ще се усилват, като това ще има съществени последствия през 2020 година Петте най-големи световни риска за 2020:
1. Екстремни метеорологични събития с огромни вреди върху имуществото, инфраструктурата и загуба на човешки животи.
2. Провал на опитите за понижаване на резултата от климатичните промени и на адаптирането от държавното управление и бизнеса.
3. Мащабна загуба на биоразнообразие и срив на екосистеми (сухоземни и морски) с необратими последствия за околната среда, което би довело до фрапантно понижаване на ресурсите за човечеството и бизнеса.
4. Големи естествени бедствия като трусове, цунами, вулканични изригвания и геомагнитни стихии.
5. Предизвикани от индивида бедствия и вреди върху околната среда, в това число екологични закононарушения като нефтени разливи и радиоактивно замърсяване. Кои са гостите
Близо 3 хиляди участници от целия свят и от всяка сфера на въздействие ще бъдат на тазгодишното издание на Световния стопански конгрес. Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който не участва на форума през 2019 година, удостовери присъединяване си на форума, въпреки да се намира в процедура по импийчмънт. В американската делегация са включени още финансовият министър Стивън Мнучин, комерсиалният представител Робърт Лайтхайзър, както и Иванка Тръмп и нейният брачен партньор Джаред Къшнър.

Наред с тях на събитието ще участват още 53 държавни глави, в това число немският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Володимир Зеленски. На форума ще бъдат още ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президенът на ЕЦБ Кристин Лагард и основният ръководещ шеф на МВФ Кристалина Георгиева. Шведската климатична активистка Грета Тунберг ще участва на събитието за втора година и ще взе участие в панел на тематика " Спиране на климатичния апокалипсис ". Частният бранш ще бъде показан от създателя и основен изпълнителен шеф на Huawei Рен Женгфей и други
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР