Тази година Дядо Коледа може да не успее да зарадва

...
Тази година Дядо Коледа може да не успее да зарадва
Коментари Харесай

Няма пари за играчки – шейната на Дядо Коледа ще е по-лека в Европа и САЩ

Тази година Дядо Коледа може да не успее да зарадва всеки с подарък.

Изпаднали в усложнение, множеството консуматори в Европа и Съединени американски щати избират да купуват храна и съществени артикули за бита, настояват международни производители на играчки и специалисти от сектора пред Reuters.

Потребителите се борят с високата инфлация и бавния стопански напредък. Очаква се празничният сезон, който стартира с „ Черния петък “ в края на ноември и продължава почти до края на декември, да бъде изключително сложен за търговците на дребно, продаващи празнични артикули.

Любими играчки като куклите Барби и роботите от " Трансформърс " обаче остават преди всичко в листата с стремежи на децата, споделя Лоо Уи Тек, управител на промишлеността за потребителска електроника в Euromonitor International.

Много родители обаче не могат да си ги разрешат тази година. Най-продаваната кукла Барби в Amazon, " Barbie Pop Reveal ", сега коства 19,99 паунда (24,89 долара). Комплектът за игра " Скорпион " на Hot Wheels е коствал 35 паунда през 2020 година, само че в този момент същата играчка е към 60 паунда в Amazon.co.uk.

" Най-важното нещо за хората на тези празници е да имат храна на масата за фамилиите си ", разяснява Айзък Лариан, основен изпълнителен шеф на производителя на кукли Bratz MGA Entertainment. Той чака продажбите в неговата компания, която продава в Европа и Съединени американски щати, да намалеят с 10-12% в международен мащаб по отношение на предходната година.

Производителите на играчки Hasbro и Mattel също предизвестиха за по-слаби продажби в промишлеността.

Но търговията може да се окаже даже по-трудна от предстоящото, обявиха пред Reuters четирима производители на играчки и специалисти.

Търсенето в навечерието на Коледа ще бъде по-малко от предходната година, счита Ник Олдридж, ръководещ шеф в Bandai, производител на виртуалните домашни любимци Tamagotchi. Той чака повече понижения на цените, защото търговците на дребно се стремят да изместят по-старите артикули. " Предлагането от предходни години е огромно, тъй че има доста разпродажби и доста огромни понижения ", споделя той.

Световните продажби на артикули от " Трансформърс " и " Спайдърмен " се чака да намалеят с 2%, предвижда Euromonitor.

Предвиждайки по-ниското търсене и към този момент разполагайки с непотребни ресурси, доста търговци на дребно поръчват по-малко артикули тази година. Това значи, че продуктите, които се търсят, може да се разпродадат бързо. „ Черният петък “ ще даде на търговците на дребно предварителна информация.

" Сега виждаме, че към този момент стартират някои ранни продажби на " Черния петък ", съобщи Стив Тоцке, президент и основен търговски шеф на производителя на Барби Mattel. Нивата на складовите наличия на Mattel в края на третото тримесечие са намалели с двуцифрен % спрямо миналата година, като седмиците на доставка са намалели с високи едноцифрени стойности, оповестиха от компанията предишния месец.

MGA Entertainment е поръчала и произвела по-малко артикули, споделя Лариан, тъй като е желала да бъде " внимателна и консервативна ", само че в този момент чака да изчерпи някои нови играчки.

Вносът на играчки в Съединени американски щати е понижен с 32% на годишна база през трите месеца до 31 август 2023 година в доларово изражение, съгласно данни на компанията Panjiva на S&P Global Market Intelligence. Обикновено това е основен интервал за поръчки на празнични артикули. Доставките по море - измерени посредством броя на контейнерите, понижават с 8% през септември.

" Пазарът на играчки понижава през цялата година ", споделя Флориан Зибер, основен изпълнителен шеф на немския производител на играчки Simba. Търсенето от страна на потребителите в Европа е по-ниско спрямо предходната година, а тогава към този момент е било по-ниско спрямо миналата, добавя специалистът.

Все отново, някои оптимисти чакат късен скок в търсенето.

" Очакваме добър празничен сезон за Mattel ", предвижда Тоцке.

Фредерик Тът, световен консултант по въпросите на играчките в компанията за данни Circana, съобщи, че продажбите на играчки са намалели с към 7% на годишна база в страните, които тя следи през първите девет месеца на годината, само че чака купувачите да се засилват през трите седмици преди Коледа.

Категориите с най-хубави резултати досега са игри и пъзели, плюшени играчки, строителни комплекти и коли.

" От бюджетите ще има средства, заделени за играчки ", счита Джери Сторч, основен изпълнителен шеф на консултантската компания Storch Advisors и някогашен основен изпълнителен шеф на Toys-R-Us и Hudson's Bay Co. " Но е реалност, че тази година няма да се продават толкоз доста играчки, колкото предходната. ", добавя специалистът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР