Тази година Часът на Земята ще настъпи точно в 20:30

...
Тази година Часът на Земята ще настъпи точно в 20:30
Коментари Харесай

Всяка година природата осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара

Тази година Часът на Земята ще настъпи тъкмо в 20:30 ч. на 23 март, а природозащитната организация WWF посвещава втората част на своята акция „ Подари природа. За нашето бъдеще “ точно на тази интернационална акция.

Фокусът на акцията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благополучие и стопанска система. Всяка секунда природата ни дава запаси като прясна вода, храна, чист въздух, първични материали за сила и медикаменти, които сме привикнали да одобряваме за даденост и рядко се замисляме, че без тях животът на Земята в действителност би бил неосъществим, а,,,,, имат удоволствието да бъдат медийни сътрудници.

Учените пресмятат, че всяка година природата ни обезпечава услуги на стойност 125 трилиона $.

Горите , да вземем за пример, отделят О2 и всмукват въглероден диоксид като по този метод способстват за стабилността на климата. Задържат част от преваляванията в почвата, снабдявайки ни с вода, подобрявайки качеството ѝ в реките, и предотвратявайки ерозията. Те също по този начин обезпечават дом на повече от половината от всички сухоземни типове – богато многообразие от живот, което поддържа действието на толкоз доста естествени системи.

Крайречните местообитания също крият обилие от скотски и растителни типове. Те са значими за свързаността на естествените територии и неразделна част от миграционните коридори на птиците. Освен това тя укрепва крайбрежията, подхранва почвата, понижава скоростта на водата в речното корито, като по този начин оказва помощ за предотвратяване от наводнения и свлачища, а също и основава условия за гнездене, хранене и размножаване за доста скотски типове. Крайречните гори са и желано място за разходка, отдих и развлечения измежду природата. Статистиката сочи, че над 65% от българите употребяват горските територии за възобновяване и отмора.
 Драгоманско тресавище WWF
Реките, известни още като артериите на природата, са основна част от нашата екосистема. Ако бъдат блокирани с изкуствени загради, обаче, те могат да станат рискови. Изграждането на язовирни стени, бентове и баражи оказва мощно отрицателно въздействие върху тях, върху живота, който пазят, както и върху нас хората. Преградени, реките стартират да задържат наносите и основават условия за местни наводнения или засушавания според от сезона.

„ Водата е един от най-ценните ни запаси. Близо два милиарда души на планетата живеят в региони, изложени на риск от сериозен дефицит на вода, а водните рецесии са една от най-големите закани за международната стопанска система. В басейна на река Дунав повече от 80% от заливните низини са изгубени през последните 150 години, а с тях и услугите, които ни дават. Изменението на климата се чака да утежни обстановката още повече, “ разяснява Стоян Михов, началник стратегия „ Води “ във WWF .

Според отчета на WWF единствено за 50 години сме изгубили 83% от популациите на сладководни типове и една трета от останалите ни влажни зони – блата, езера, лагуни, тресавища, мангрови гори и други естествени екосистеми за поддържане на живота. Те са дом на извънредно богато биоразнообразие, защищават от наводнения и понижават въздействието на сушите.

Важна роля в опазването на горите, реките, крайречните местообитания, влажните зони и техните жители играят предпазените територии . Те оказват помощ за създаване на резистентност към климатичните промени, обезпечаване на продоволствена сигурност, ограничение разпространяването на заболявания и вредители и гарантиране на доста други изгоди за дивата природа и човешкото здраве.

„ Националните и естествени паркове, резерватите и естествените забележителности, оповестени като предпазени територии пo българското законодателство, заемат едвам 5% от територията на България, макар че страната е на едно от първите места в Европа по богата и непокътната природа. За съпоставяне - в другите европейски страни предпазените територии са приблизително 12% от цялата повърхност на страната “, споделя Катерина Раковска, старши специалист „ Политики и биоразнообразие “ във WWF.

Близо двадесет години WWF работи в България в посока оповестяване, запазване и ръководство на мрежата от предпазени територии, които да съхраняват скъпите запаси на природата.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник

Голямата задача на WWF е да построи бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата. В което те я опазват и поставят грижи за нея, а тя поддържа живота на Земята посредством своите екосистемни услуги. Всеки може да стане част от идеята на WWF, като подари час на природата на.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР