Тази година април е поредният по-топъл от нормалното месец, но

...
Тази година април е поредният по-топъл от нормалното месец, но
Коментари Харесай

Април 2021 г. – отново по-топъл от обичайното, но най-студен за последните 6 години

Тази година април е следващият по-топъл от естественото месец, само че наклонността за по-малки по-стойност позитивни аномалии, почнала от края на предходната година, се резервира. В Европа и Австралия междинните температури са по-ниски от нормалните, до момента в който в огромни елементи на Африка и Азия е било по-топло от естественото. В Арктика морският лед продължава да покрива по-малки площи от естественото, до момента в който към Антарктида се следи стабилизиране на ледената завивка към нормалните равнища.  

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през април 2021 година в световен проект е с 0,37 °C по-висока по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и с 0,19 °C по-топъл по новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година (в публикацията по-долу всички стойности, поместени в скоби, се отнасят за новия период). Април 2021 година е с повече от 0,3 °C по-студен от най-топлия досега април, регистриран през 2016 година и 2020 година Тазгодишният април е по-студен от всеки април през интервала 2016 – 2020 година, по-студен е и от април 2010 година (фиг.1), само че е по-топъл от всеки останал април от 1979 година насам. 


Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за април 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

През този век няма поднормен април по отношение на нормата за интервала 1981 – 2010 година, като последният подобен месец е регистриран през 1999 година Най-студеният месец април от 1979 година е регистриран през 1982 година с негативна особеност от малко над 0,3 (0,5) °C 

По света

В районен проект с най-голяма негативна особеност през април 2021 година е регионът на Западна Антарктида, където негативната особеност тук-там надвишава 8 – 9 °C. Големи площи с негативна особеност на междинната температура на въздуха има и в Европа (по-надолу в публикацията е прегледано по-подробно), Канада, Източен Сибир, Китай и Австралия. Обратно – с най-големи позитивни аномалии са Западен Сибир, полуостров Лабрадор, огромна част от Гренландия. Наднормени са били междинните температури и в Близкия Изток, в огромни елементи от Африканския континент, изключително в Намибия и Република Южна Африка, както и в огромни територии от Чили и Аржентина (фиг. 2).

За температурата на въздуха над океанската повърхнина е особено, че за огромни площи над Тихи, Индийски и Атлантически океан са регистрирани позитивни аномалии. Все още в синхрон с отслабващата (линкът е към динамична графика, изменяща се ежедневно) Ла Ниня в по-голямата част от тропическия и субтропичния Източен Тихи океан температурите са били по-ниски. С дребна негативна особеност се открояват и някои региони на Южния Атлантик и елементи от Северния Ледовит океан наоколо до Гренландия. 

В Европа

В Европа за пръв път от 2003 година има толкоз леден април. Средната температура през април 2021 година е с 0,4 °C по-ниска от нормата за 1981 – 2010 година или с 0,9 °C по-ниска от нормата за 1991 – 2020 година Тази стойност е близка до цената на 2003 година, само че надалеч от тази на най-студения април за последните 42 години, регистриран през 1997 година, който има негативна особеност от малко над 2 °C. Интересно е да се означи, че с сходна особеност, само че в позитивна посока е и най-топлият април, регистриран през 2018 г. 

В районен проект на европейският континент април 2021 година е поднормен в по-голямата част на Западна, Централна и Югоизточна Европа. С най-големи негативни аномалии са планинските региони на Скандинавието и някои места към Татрите и Карпатите. Студеното време през април докара и до регистрирането на няколко дневни върха за най-ниска температура в редица страни. В Словения е усъвършенстван националният връх за най-ниска температура през април, като са отчетени -20,6 °C. 

Наднормени са били междинните температури на Иберийския полуостров, във Финландия и Европейска Русия. Най-големи позитивни аномалии до 6 – 8 °C са регистрирани в крайните североизточни елементи на континента и полярните острови Нова Земя и Шпицберген. (фиг. 3). 

В България

В нашата страна средномесечните температури за април 2021 година са под нормата за интервала 1981 – 2010 година, като по предварителни данни негативното отклоняване варира от 0,5 до над 3 °C. Както и в Европа, по този начин и в нашата страна, толкоз леден април не е имало от 2003 година Обратно – най-топлият април досега в България, е регистриран през 2018 година с особеност от над 5 °C.  

Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции, с най-голяма негативна особеност са някои региони на Северозападна, Северна Централна и Югозападна България. С най-малка негативна особеност или близки до нормата са били междинните температури в Източна България, крайните южни региони и Родопите. В синхрон с по-ниските междинни температури беше и по-големият от нормата брой дни със слани в равнинната част на страната. 

Ледена завивка


Фигура 4. Отклонение в % на покритата с морски арктичен лед повърхност през април 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Средната повърхност с морски лед за интервала 1981 – 2020 година е 14.7 млн км2. Източник: C3S/ECMWF

В Арктика площта с морски лед за април 2021 година е с по-голямо покритие от последните пет години и е колкото площта през 2015 година Тя е със 7 (6) % по-малко лед по отношение на нормата за интервала 1981 – 2010 година (фиг. 4.) или с към 1 (0,6) млн. км 2  под нея. Водач в листата по минимум лед през април е 2019 година, а годината с най-голяма повърхност арктически лед е 1982 г. 

През април по-голямата част от Северния ледовит океан към момента е затрупан с морски лед, само че в периферията стартира интензивно размразяване. Затова като се изключи североизточния бранш на Атлантическия океан, най-големите аномалии на концентрацията на морски лед нормално се срещат в субарктическите морета. 

В районен проект под междинното е концентрацията на морски лед в една линия тръгваща от полуостров Лабрадор на североизток, през Гренландия до Шпицберген и Нова Земя. Най-поднормена е концентрацията на морски лед в Северния Атлантик. В Тихоокеанския бранш, в региона на Берингово море, се регистрират по-високи от нормата концентрации на морски лед. 

В Антарктика през април 2021 година обсегът на морския лед се приближава до междинните стойности за 1981 – 2010 година, който е 7,2 млн. км 2 . Тазгодишната стойност на антарктичен лед, доближаваща междинните стойности, прекъсва 4 годишни следващи стойности с по-малка повърхност на антарктичен лед (фиг. 5).


Фигура 5. Отклонение в % на покритата с морски антарктичен лед повърхност през април 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Средната повърхност с морски лед за интервала 1981 – 2020 година е 7,2 млн км2

Зад тази междинна стойност на тазгодишната ледена завивка се крият огромни районни разлики. По-голямата част от акваторията към Антарктика е с концентрации над междинните, изключително западно от Антарктическият полуостров. С по-ниски концентрации от междинното се открояват северните елементи на морета Рос и Уедъл 

През април 2021 година междинните температури още веднъж са над междинните, само че се резервира наклонността на по-малки позитивни отклонения, почнала още при започване на годината. Нещо повече – Европа, в това число и нашата страна претърпяха най-студения април от 18 години насам. Тези по-хладни интервали в някои елементи на света ги има непрекъснато и не са в прорез с световното покачване на температурите, което се следи през последните десетилетия, а единствено допълват непредсказуемостта на процесите и изострят потребността от взимане на съответни екологични ограничения.  

Автор: Симеон Матев / Климатека

Симеон Матев е синоптик и климатолог. Той е помощник по климатология в СУ „ Св. Климент Охридски “, написа проучвателен труд за изветрянето на скалите. Завършил е Софийския университет със компетентност „ Хидрология и климатология ”. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

В обявата са употребявани материали от:

- https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-april-2021

- https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-april-2021

- https://www.severe-weather.eu/europe-weather/extreme-cold-slovenia-damaging-frost-europe-mk/?fbclid=IwAR0dN2u269PNNLWK3z95iUuF-kWexERHxFEBaNBlt77V4b19h7YCz6Q3v8U

- www.stringmeteo.com

- http://www.meteo.bg/bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР