Тази година 68-ият конкурс за песен на Евровизия се провежда

...
Тази година 68-ият конкурс за песен на Евровизия се провежда
Коментари Харесай

Евровизия 2024 - кои са страните с най-добри шансове за победа

Тази година 68-ият конкурс за ария на Евровизия се организира в Малмьо, Швеция. Това е нещо като духовно завръщане вкъщи на шведската супергрупа Abba, която е най-известната тайфа, излизала в миналото от състезанието.
 Евровизия 2024: за какво Исландия може да бойкотира състезанието поради Израел
Страната, която може да бойкотира Евровизия поради Израел

Полемики на хоризонта

Обичан и мразен в идентична степен, песенният конкурс тази година няма явен любимец. Политическият слон в стаята, несъмнено, е присъединяване на Израел в светлината на продължаващата война в Газа, като доста актьори са насърчени да бойкотират събитието заради присъединяване на страната.

Трите любимеца

И по този начин, с 37 страни, които се насочват към полуфиналите преди огромния край и с 26 песни в събота, 12 май, да забележим въпреки всичко кои са трите страни, спрягани за любимци. 

В момента Хърватия е една от тях с Baby Lasagne (истинско име Марко Пурисич), който пее " Rim Tim Tagi Dim ". 28-годишният светлорус фронтмен споделя, че заглавието не се превежда като нищо друго с изключение на шеговит повтарящ се риф, само че сериозна тематика се крие под пълноценното осъществяване. 

Песента разказва напрежението на младите хървати, напускащи родината си, с цел да търсят по-добри благоприятни условия в чужбина, посредством героя на момче от плантация, което напуща дома си с котката си, с цел да стане " градско момче ".

Друг парещ любимец е Швейцария и Немо с  " The Code ". 24-годишният небинарен реализатор използва своето оперно пеене, което усвоява от детството, за впечатляваща ария, която включва рап, рок, дръм енд бейс и класическа опера.

Посланието в това парче е себеприемането и свободата за всеки един от нас да живее живота си намерено и без боязън от наказание. Междувременно друга ария, която набира известност, е украинската " Teresa & Maria ", изпята от Алоня и Джери Хайл.

28-годишната Алоня е добре прочут рапър в Украйна, а 32-годишният Хейл закупи популярност в YouTube и се появи в X-Factor версията на страната.

Изключително простичка, антивоенната ария с фолклорен жанр, отдава респект на Майка Тереза и майката на Христос и е от същият създател на песни, който основава печелившата ария на Kalush Orchestra от 2022 година " Stefania ".

Други страни с късмет

В конкуренцията е и Италия с " La Noia " на Анджелина Манго, която се превежда като " досада ". 23-годишната казва пред италианското рок списание Rockol, че до момента в който скуката постоянно се възприема като нещо отрицателно, тя я вижда като време за себеоткриване. 

Нидерландският реализатор Joost също има шансове съгласно някои, въпреки едно ранно ревю на песента да написа, че е толкоз неприятна, че има силата " да ни откаже от музиката вечно ".

Страната-домакин Швеция също се счита за имаща късмет за следващи победи. Този път Швеция е показана от норвежките братя близнаци Маркус и Мартинус Гунарсен, изпълняващи своята ария със заглавие " Unforgettable ".

В последна сметка кой ще победи ще преценят гласуващите на Евровизия, формирани поравно от обществени гласове и жури от музикални специалисти.

Противоречията тази година

Имаше апели към Европейския съюз за радиоразпръскване EBU да забрани на Израел да се състезава в шоуто заради продължаващата наземна атака в Газа. Като аполитична организация EBU съобщи, че Израел ще остане в надпреварата.

В съпоставяне с отстраняването на Русия от шоуто през 2022 година заради нейната инвазия в Русия, EBU споделя, че израелският ефирен оператор Kan не е нарушил никакви правила. Те споделят, че Москва е била неразрешена за неведнъж потребление на техните канали за лъчение като инструмент за политическа агитация.

Обикновено мощни кандидати за Евровизия, четирикратният победител Израел е показан от 20-годишнaта Идън Голан и се класира в топ 10. Но по какъв начин публиката ще гласоподава за тях във втория полуфинален кръг в четвъртък, 9 май, остава да забележим.
 Евровизия е изправена пред невиждано напрежение
Евровизия е изправена пред невиждано напрежение

Какво е по-различното на музикалния конкурс тази година

Повече от 34 000 души са били убити и над 78 000 са били ранени в Газа от началото на спора, съгласно ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа. Израел отмъсти, откакто бойци на Хамас убиха повече от 1000 израелци и взеха стотици заложници при офанзиви на 7 октомври предходната година, напомня Euronews.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР