Тази есен в България ще има избори за органи на

...
Тази есен в България ще има избори за органи на
Коментари Харесай

За изборите в София в аванс и настоящия ни разговор за миналото

Тази есен в България ще има избори за органи на локалната власт - общински кметове, общински препоръки, кметове на кметства. Коалицията " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " (ПП/ДБ/СС) към този момент дефинира и разгласи своя претендент за столичен кмет - Васил Терзиев. Водач на съдружната листа с претенденти за общински съветници ще е водачът на " Спаси София " - Борис Бонев. Столичната община е разграничена на 24 региона. От трите обединения сега с районни кметове разполага само Демократична България. Разпределението на регионите ще бъде за всеки по осем.

Повечето от кметовете на Демократична България евентуално още веднъж ще са претенденти. Политическа партия и " Спаси София " ще повдигнат свои претенденти, като по всяка възможност измежду тях ще има и заемки от други партии. Такъв да вземем за пример се обрисува да е случая в регион " Изгрев ", ръководен от Делян Георгиев, който през 2019 година завоюва като представител на Българска социалистическа партия, а в този момент в границите на новата коалиция, ще получи една от квотите на " Спаси София ".

Васил Терзиев е бизнесмен с извънредно сполучливи планове в IT бранша. Добре прочут е в своите професионални среди, само че няма обществена известност. В този смисъл ранното оповестяване на кандидатурата му е верен ход, тъй като единствено по този начин той може да придобие нужната известност, без каквато никой не би имал късмет в град като София. Оттук нататък проблемите ще са свързани със следването на тактиката (предполага се, че има такава) за осъществяване на предизборната акция. Тя би следвало да регистрира съществуващите справедливи условия към предишното и сегашното на Васил Терзиев, а освен неговите планове за развиването на София, в случай че бъде определен за кмет.

Тази специфичност в неговия случай се обуславя от събитието, че той по едно и също време би трябвало да построява обществения си облик и да основава чувство за доверие измежду жителите на столицата. За момента липсва позиция от самия претендент по отношение на принадлежността към Държавна сигурност на негови доста близки родственици. Колкото до желанията за развиването на града, то те са много общоприети - възстановяване на инфраструктурата с акцент върху построяването на детски градини. Има и едно институционално желание, обвързвано с обезпечаване на децентрализация в границите на самата Столична община. Представителите на ПП/ДБ/СС декларират, че ще обезпечат повече благоприятни условия на районните кметове да поставят грижи и да осъществят планове за развиването на своите региони.

Тук е мястото да отбележим какво, в институционален проект, съставляват 24-те региона в Столичната община. Де факто това са районни администрации, а районните кметове са техни ръководители. Районите нямат статут на юридически лица и нямат свои бюджети. Т.е. техните функционалности са мощно лимитирани и значително се показват в даването на административни услуги за жителите, живеещи на територията на съответния регион. Може би една от дребното функционалности, която районният кмет може свободно да извършва е непрестанно да се стреми към възстановяване на административното обслужване.

Що се отнася обаче до развиването на региона, във всяко отношение, то това зависи от проектите и политиките на самата Столична община. Разбира се, един добър областен кмет ще търси способи посредством контакти с кмета на общината и общинските съветници да притегля по-голям запас за своя регион. Дали ще съумява зависи от редица фактори и условия, в това число и политически. Съвсем естествено в някои случаи напъните ще дават резултат, а в други - не.

Ако от ПП/ДБ/СС фактически имат намерение да осъществят някакъв тип децентрализация в границите на локалната власт в София, е добре да бъдат по-ясни по отношение на това още по време на предизборната акция. Независимо по какъв начин наподобява все още, тази тематика е много сериозна и това ще се разбере доста бързо в случай че действително стартират някакви промени, ориентирани към овластяване на районните кметове.

Дали желанието на ПП/ДБ/СС е просто да предизвикват районните кметове да бъдат по-активни, дали общинският кмет ще им предложи някакво самобитно " джентълменско съглашение ", посредством което те да споделят властта, на която той е притежател?! Или пък Васил Терзиев (ако бъде избран) ще потърси контакти в Народното събрание за реализиране на избрани законодателни промени, които да овластят районните кметове.

Устройството на локалните управляващи в Пловдив и Варна обаче е тъкмо като това в София. Какви биха били настройките в другите два града? Има ли по какъв начин сходни промени да се вкарат единствено за София? Всички тези разсъждения ясно демонстрират каква е сериозността на въпроса. А с цел да бъде Столичната община ефикасна и качествено функционираща, тя би трябвало да съставлява добре подредена институционална организация. Ето за какво желанията (ако в действителност има такива) за институционални промени би трябвало да бъдат добре премислени и с точна оценка на риска, с цел да не доведат до последици, противоположни на мечтаните.

Предприемачеството и мениджърските умения в частния бранш не са обвързани с политически знания и институционална просвета. Ако си се потвърдил в твоята тясна професионална сфера, това несъмнено не са доказателства, които непосредствено можеш да прехвърлиш в общественото ръководство. В него доказването стартира още веднъж. Политическа партия не за първи път се ориентират към потвърден бизнесмен и управител. Такъв беше и Николай Събев, притежател и шеф на огромна спедиторска компания и някогашен министър на превоза. В момента Събев е надалеч от общественото ръководство и надали би желал още веднъж да се завърне в него.

На този стадий Васил Терзиев стимулира решението си за присъединяване в кметската конкуренция като споделя, че персоналният триумф не е задоволителен и че същински триумф има тогава, когато окажеш помощ за триумфа на общността. Това е отлично маркетингово обръщение. По-важното обаче е какво ни споделя то във връзка с политическото и институционалното мислене на Терзиев. Това евентуално ще излиза наяве последователно в хода на акцията. И колкото по-ясно стане, толкоз по-информиран би бил изборът на тези, които решат да гласоподават за претендента на ПП/ДБ/СС.

Темата за околните ДС-роднини на Терзиев неизбежно ще бъде част от предизборната акция, изключително когато тя навлезе в същностната си фаза. Това е една уязвимост в облика на претендента, която няма да се промени даже и в случай че бъде открит съответен отговор на този факт (дали изобщо е възможно)?! Думи от рода, че човек не избира самичък роднините си, са официално и номинално правилни. Те обаче не могат да послужат като съответен отговор. Пълно разграничение от най-близките не може да има, тъй като те са тези, които дават старт в живота на своите деца и образуват средата на тяхната социализация.

Потенциално мощен миг в акцията би имало, в случай че Васил Терзиев опита да беседва с родственици на репресирани от комунистическия режим. Да забележим ще се намерят ли такива хора, които биха били подготвени да изслушат кандидат-кмета и дали той, от своя страна, би бил подготвен да дава отговор на техните въпроси?! Миналото не може да се промени, сегашното обаче може, а от сегашното зависи и бъдещето.

В един предполагаем диалог сред Васил Терзиев и родственици на репресирани сигурно ще стане ясно каква тъкмо е неговата настройка във връзка с Паметника на Съветската войска - МОЧА, намиращ се в самия център на София. Само да напомним, че първото решение на Столичния общински съвет за неговото унищожаване е от 1993 година, а последното (засега) е от 2023 година За да се случат на процедура тези решения е нужна съгласуваност сред кмета и регионалния шеф като представител на страната. За да работи добре столичният кмет би трябвало да може успешно да взаимодейства с други обществени институции. Част от това е и въпросът за МОЧА. Терзиев би следвало да има подготвени отговори по тази тематика. И освен по тази - в София има и улици за преименуване, има и монументи за възобновяване. Например военният монумент в истинския му тип в пространството пред НДК.

През някакъв развой на смяна като че ли минава и лидерът на листата - Борис Бонев. Преди броени дни (в " Контракоментар " с Асен Генов) той опита да изясни и промени по-ранната си позиция за Крим, съгласно която от негова позиция нямаше значение чий е Крим. Ако държиш на върховенството на правото няма по какъв начин за теб въпросът за Крим да няма значение.

Върховенство на правото значи господство на всички типове право - национално, общностно, интернационално. Щом става дума за господство няма по какъв начин да се подхожда изборно. Точно по този начин както не може да има избирателност при решаването на проблемите на София. Доброто общинско ръководство е това, което може да взема решение проблемите в целокупност и което може да планува, предвижда и взема ограничения навреме, с цел да не му се постанова да работи пожарникарски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР