Тази есен 10 000 повече студенти са подали молби за

...
Тази есен 10 000 повече студенти са подали молби за
Коментари Харесай

Тази есен 10 000 повече студенти са подали молби за общежитие

Тази есен 10 000 повече студенти са подали молби за общежитие, разяснява пред БНР Даниел Парушев, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки.

Когато се усилват разноските за парно и ток, има огромна възможност това да се отрази и върху студентската общественост – в частност за семестриалните такси, уточни той.

По думите му студентите към този момент са усетили това – в заплащането на наеми и на режийни разноски.

Парушев акцентира, че за октомври, ноември и декември 2021 година студентите още не са получили компенсацията от близо 40 лв., която за януари, февруари, март и април ги е подкрепила.

" До края на тази образователна година няма да бъдат увеличавани наемите, в по-голямата част от висшите учебни заведения ", увери той след извършени диалози с представители на студентската общественост от разнообразни ВУЗ-ове.

Тази година ползата към студентските общежития е голям – над 40 000 студенти са подали молба.

Миналата година са били 30 000.

" И това е на първо класиране. На второ може да има доста повече, тъй като има хора, които са изтървали периодите и не са си подали молбите. Много от сътрудниците, сред 5 000 и 10 000 индивида въобще не са подали такова заявление и занапред схващат, че нямат дом. "

У нас има към 140 студентски общежития. От тях към 100 са в обичайно положение, а другите 40 – в окаяно, стана ясно от думите на Парушев. Според него базата се е трансформирала фрапантно с отпуснатите преди две години средства за поправки, само че помощта от страната би трябвало да продължи.

Допълнителните средства за храноден и леглоден, за които студентите са упорствали при актуализацията на бюджета, са записани в разпореждане на Министерския съвет, което съгласно Парушев ще спомогне да не се качат наемите. Средно наемът излиза сред 60 и 80 лв..

" С тази финансова инжекция сред първо и второ четене се надявам, че наемите няма да бъдат увеличени освен за календарната година, а за самата образователна година. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР