Тазгодишният фестивал на чипровския килим ще се проведе от 29

...
Тазгодишният фестивал на чипровския килим ще се проведе от 29
Коментари Харесай

Започна подготовката на тазгодишния Фестивал на чипровския килим

Тазгодишният фестивал на чипровския килим ще се организира от 29 април до 1 май, оповестиха от историческия музей в града.
Фестивалът ще е на централния площад „ Чипровско въстание “. Ще има галерия с килими, а също и станове, на които локални килимарки ще демонстрират по какъв начин се създава неповторимият чипровски килим, приет от ЮНЕСКО за международно културно завещание и фамозен в целия свят поради умело изтъканите в неговите две лица геометрични фигури на хора, животни и птици в алено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено.
В трите дни на фестивала ще има център за продажба на килими и сувенири с шарките на чипровските килими, след които ще има даже часовници с претекстове на килими.
По време на фестивала музея в Чипровци ще показа две начинания - фотоизложба на Валентин Василев, който в продължение на няколко години е снимал присъщата за чипровските килими шарка канатица, в дрехи и тъкани по целия свят. Ще има и лекция за килимите. Другата самодейност се назовава „ Довърши картината “ – художник ще стартира картина на жена, която тъче килим на чипровски стан, а някой искащ от гостите ще я довърши, като гледа онлайн по какъв начин се създава килима.
Целта на фестивала ще е да се разпространява чипровския килим, като се показа обичайния метод на изработването му, а също и навлизането на модерни претекстове в него, оповестиха уредниците от общината в Чипровци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР